Twee Aziatische hoornaars op een lokpot aan de Reetse expresweg. 

Twee Aziatische hoornaars op een lokpot aan de Reetse expresweg. © Natuurpunt

Zoektocht naar Aziatische roofwespen na weken beloond

Rumst, Reet, Kontich -

De afgelopen weken maakten imkers in Rumst en Reet melding van het feit dat Aziatische hoornaars aan hun bijenkasten kwamen jagen. Deze invasieve exoot, waarvoor een verdelgingsplicht geldt, vormt een echte plaag in zuiderse landen en rukt steeds verder op. In Rumst werden er al twee nesten gevonden.

De vrees van imkers dat de Aziatische hoornaar zich ook in ons land verspreidt, is groot. Deze exotische wespensoort werd vijf jaar geleden voor het eerst in Vlaanderen gespot. De soort staat erom bekend honingbijenkasten binnen te dringen en volledige nesten leeg te roven.

In Vlaanderen worden steeds meer hoornaarnesten geteld. Met de steun van de overheid werd door Honeybee Valley, in samenwerking met het INBO, daarom Vespawatch opgericht, met als doel de Aziatische hoornaar in Vlaanderen in kaart te brengen. Daarnaast werd vorig jaar ook een Facebookgroep opgericht die vrijwilligers aanstuurt bij het opsporen van hoornaarnesten. Natuurpunt Boom & Rumst, dat enkele weken geleden een melding van hoornaars in Reet en Rumst had gekregen, schakelde de hulp van hogergenoemd orgaan in om intensief naar de nesten te zoeken.

200 meter per minuut

“Dat gebeurde door wiekpotten met een speciaal lokmiddel op te hangen”, zegt Maarten Wielands van Natuurpunt. “Eens de hoornaars op de lokpot afkomen, is het zaak te kijken naar waar ze weer wegvliegen. Dat geeft doorgaans een indicatie over de locatie van hun nest.”

Gevangen hoornaars krijgen een nummer of kleurmerk

Gevangen hoornaars krijgen een nummer of kleurmerk © Natuurpunt

“Door hoornaars te vangen en ze van een nummer of kleurmerk te voorzien, konden we timen hoelang het duurde vooraleer ze terugkeerden. Ze vliegen met een snelheid van 200 meter per minuut, wat ons toeliet de afstand tussen de lokpot en het nest in te schatten.”

De medewerkers verplaatsten de lokpotten in de richting van het nest om het effectieve zoekgebied te verkleinen. Dat leverde een paar weken geleden een eerste succes op. In de Hoge Meentochtstraat werd effectief een hoornaarnest gevonden.

Wekenlange zoektocht

Maar ook in deelgemeente Reet, in de buurt van de watertoren aan de Expresweg-N171, kwamen meldingen van hoornaars binnen. Die zoektocht verliep moeilijker. Uiteindelijk werd zaterdag in de loop van de namiddag ook daar een nest gevonden in een achtertuin van een huis in de Pierstraat, net over de grens met Kontich.

De verdelging zal allicht de komende week door de brandweer of iemand van Vespawatch worden uitgevoerd.

www.vespawatch.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio