© Dirk Vertommen

Mechelse gezinnen breken stenen voortuin op: “Bos gekapt, dan planten we zelf eentje”

Mechelen -

Zeven gezinnen uit de Voetbalstraat in Mechelen hebben twee dagen gezwoegd om hun stenen voortuin op te breken. In de plaats komen bomen, planten en bloemen zodat regenwater beter in de bodem kan dringen. “Dat is niet alleen mooier, maar ook beter voor het milieu. We hopen dat nog meer buren ons voorbeeld volgen.”

Sven Van Haezendonck

Vol enthousiasme gingen de gezinnen vrijdag aan de slag om hun voortuin een veel groener uitzicht te geven. Met boorhamers en kruiwagens die ze ontleenden bij de Klusbib hadden ze de klus zaterdagavond grotendeels geklaard. “Zondag mogen we geen lawaai maken en brengen we nog wat teelaarde aan”, zegt Kris Hofmans (46).

Oude populieren

De Mechelaar achter Biobuur, dat wekelijks biologische groente- en fruitpakketten aanbiedt, speelde al langer met het idee om zijn eigen tuin te ontharden. Het rooien van een bos achter zijn huis gaf uiteindelijk de doorslag.

“Toen het bos in april vorig jaar werd gekapt, organiseerden we ons om tegen de kap te protesteren. Als dat bos weggaat, planten we zelf eentje, dachten we. Het ging om een oud populierenbos en tijdens een storm merkte je dat. De bomen moesten sowieso eens gekapt worden, maar wij genoten van het fantastisch uitzicht en het geruis van de bladeren. Door zelf bomen te planten, willen we het verlies een beetje compenseren”, vertelt Kris.

Omar Van de Merckt en Jomme Van Aken steken wat graag een handje toe om de voortuin van hun ouders groener te maken. Buurman Francis Put is druk doende met de drilboor. 

Omar Van de Merckt en Jomme Van Aken steken wat graag een handje toe om de voortuin van hun ouders groener te maken. Buurman Francis Put is druk doende met de drilboor. © Dirk Vertommen

In september 2020 dienden de gezinnen bij de stad een projectaanvraag in om hun voortuinen te ontharden. Daarvoor hebben ze een klimaatsubsidie van 5.000 euro gekregen. Nog dit jaar planten ze op de perceelgrenzen vier bomen aan.

“Daarvoor krijgen we begeleiding van Regionaal Landschap Rivierenland. Die organisatie begeleidt ons ook bij de keuze van de andere aanplantingen. We hebben een hele lijst van planten die goed gedijen”, legt Kris uit. De gezinnen kiezen onder andere voor kruiden en eetbare planten zoals bessen.

“Graag heel veel groen”

Door ongeveer 50 vierkante meter aan voortuinen te ontharden, maken de bewoners hun straat meteen een beetje groener. Dat maakt van de Voetbalstraat niet alleen een aangenamere plek om te wonen, ook de luchtkwaliteit wint erbij. “Ik wil graag heel veel groen in onze voortuin. Op dit moment is er maar één buur met een boom in zijn voortuin en voor de rest was het hier redelijk grijs”, zegt Koen Van Aken (45).

Zijn kinderen Douwe (10), Jule (8) en Jomme (6) helpen enthousiast mee met mini-kruiwagentjes.”Onze stenen waren een beetje kapot. Daarom wilden we een ander voortuintje”, zegt Jomme. Een boom met een schommel zien ze al helemaal zitten. “Bomen, planten en bloemen zijn ook mooier”, vertelt Jomme.

Douwe Van Aken helpt mee een kruiwagen met aarde vullen. 

Douwe Van Aken helpt mee een kruiwagen met aarde vullen. © Dirk Vertommen

Op aanraden van specialisten van Regionaal Landschap Rivierenland werken de gezinnen hun tuinen af met houten elementen die bijvoorbeeld terugkomen in bloembakken. Het rijnzand en ander nog bruikbaar materiaal van hun opgebroken voortuinen geven ze weg. “Op die manier dragen we bij aan duurzaam hergebruik”, zegt Kris Hofmans.

Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en groenontwikkeling, stak zaterdag even mee de handen uit de mouwen. Hij is enthousiast over het initiatief. “Dankzij dit project maken deze buren hun straat zelf toekomstbestendig: klimaatadaptief en ze is leuker om er te wonen”, zegt hij.

De jongste tijd krijgt het stadsbestuur veel kritiek dat het zichzelf groener en duurzamer voorstelt dan het daadwerkelijk is, zogenaamde ‘greenwashing’. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de kap van de bomen voor de realisatie van winkelpark Malinas.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio