Binnenpretpark Plopsa Station opent in Antwerpen-Centraal: striphelden en Studio 100 onder één dak

Antwerpen -

Het nieuwe indoorpark Plopsa Station Antwerp heeft zaterdagochtend zijn deuren geopend in het Centraal Station. De opening trok meteen een handvol fans die als eersten de vijftien nieuwe attracties van hun favoriete Studio 100-figuren wilden uittesten. Voor wie eerder het voormalige Comics Station bezocht, werd het een weerzien met bekende striphelden als Lucky Luke en de Kiekeboes, die hun plaatsje hebben behouden in het indoorpark.

Elien Van Wynsberghe

Eind 2019 nam de Plopsa Group het verlieslatende themapark Comics Station over om het om te vormen tot een nieuw Plopsa-park, de negende telg intussen van de Plopsa-familie. Vijftien nieuwe attracties werden toegevoegd, waaronder ‘De Vliegende Fietsen’ van Mega Mindy, ‘Maya’s Speeltuin’, ‘De Bumbamolen’, ‘K3 Discocars’ en ‘Storm op Zee’ van Piet Piraat.

CEO Steve Van den Kerkhof. 

CEO Steve Van den Kerkhof. © Walter Saenen

Het paradepaardje van Comics Station, de grootste indoor glijbaan ter wereld, werd van de hand gedaan. “Die glijbaan was de grootste zwakte van Comics Station”, stelt Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof. “De hele ruimte van de glijbaan, verdeeld over drie niveaus, hebben we opengemaakt.” In de plaats prijken nu enkele nieuwe attracties en een meet-and-greetpodium.

Beroemde stripfiguren als Lucky Luke, Jommeke, Suske en Wiske, Urbanus en de Smurfen leven in het nieuwe pretpark hand in hand met de bekendste Studio 100-figuren. “Dat vinden we een mooie meerwaarde”, zegt Van den Kerkhof.

Naar het Wilde Westen met Lucky Luke. 

Naar het Wilde Westen met Lucky Luke. © Walter Saenen

“De grootste ingreep die we gedaan hebben, naast het vervangen van de glijbaan, is het toevoegen van een aantal mechanische elementen. Het speelaspect ontbrak grotendeels en dat is net wat kinderen zo fijn vinden. Comics Station was meer een interactief museum. Wij hebben er een pretpark van gemaakt.”

Aanwinst voor Antwerpen

En de pret van dat park konden de eerste bezoekers zaterdagochtend dus ontdekken. Van de partij waren onder meer pretparkfanaten Leon Bruyninckx (11) en papa Benjamin uit Schoten. Zij stonden afgelopen zomer nog in Gazet van Antwerpen toen ze een roadtrip langs 32 pretparken in Duitsland ondernamen en daarvoor maar liefst negen keer een coronateststok in hun neus geduwd kregen.

 

 ©  Walter Saenen

Kennis van zaken hebben ze dus. Zo blijkt ook wanneer ze zich laten meevoeren naar het Wilde Westen van Lucky Luke en er meteen topscores neerzetten bij het laserschieten. Missie om de Daltons gevangen te nemen: volbracht.

“We kwamen hier ook al toen dit nog Comics Station was. We zijn dus vooral benieuwd naar de nieuwe attracties”, lacht Benjamin. “Al mis ik de lange glijbaan toch een beetje. En hopelijk zijn de smurfen er nog”, zegt Leon. “Maar ik ben wel heel blij dat het hier opnieuw open is.” Ze vinden het ook handig dat het zo dichtbij is. “Misschien gaan we straks nog even naar de Zoo.” Een druk gevuld dagprogramma dus. “En morgen gaan we naar Walibi”, roepen ze enthousiast.

Leon en vader Benjamin zijn echte pretparkfanaten.

Leon en vader Benjamin zijn echte pretparkfanaten. © Walter Saenen

Broers Jason (18) en Brandon (12) zijn dan weer speciaal uit Vilvoorde met de trein naar Antwerpen afgezakt om het nieuwe indoorpark te komen ontdekken. “We hebben een Plopsa-abonnement en zijn vooral fan van Samson en van de Smurfen. We zijn hier nog maar net, dus we moeten alles nog ontdekken. Daar hebben we de hele dag voor uitgetrokken. Maar het ziet er nu wel beter uit dan voordien.”

Samson en Marie en K3 zijn dan weer de favorieten van de kleine Florence (4), die samen met haar ouders en zusje een bezoekje brengt aan Plopsa Station en net een ritje op de draaimolen achter de rug heeft. Of ze het tof vond? Ze knikt verlegen.

Florence met haar ouders en kleine zusje.

Florence met haar ouders en kleine zusje. © Walter Saenen

Op de achtergrond wordt ondertussen het volledige Studio 100-repertoire in symfonische uitvoering afgespeeld. Onmogelijk om niet met een oldskool Samson en Gert-nummer of de nieuwste K3-hit in je hoofd huiswaarts te keren. In ons geval was dat de klassieker ‘Piraten van de zee’ ...

In de vliegende helikopters van Mega Mindy nemen Maaike en haar zoontje Rik (5) plaats, terwijl Robbert-Jan met Hanna (1) op zijn arm aan de zijlijn toekijkt. “Wij komen van Zeeland in Nederland en zijn hier eigenlijk toevallig beland. We wilden naar het Plopsa-park in de Panne, maar toen hoorden we hiervan. Dit is natuurlijk een heel stuk dichterbij voor ons.” Wat ze ervan vinden? “Het ziet er hartstikke netjes uit. De oudste amuseert zich prima, maar Hanna vond die grote Bumba toch een beetje eng”, lacht Robbert-Jan.

Of ze vaak naar Antwerpen komen? “Eens per jaar ongeveer. Misschien trekken we straks nog wel eventjes de stad in. Voor Antwerpen is deze plek wel een mooie aanwinst. Het is een trekpleister die bezoekers nadien verder de stad in loodst.”

Maaike en Rik. Het gezin uit Nederland is bij de eersten om het nieuwe Plopsa-park te bezoeken.

Maaike en Rik. Het gezin uit Nederland is bij de eersten om het nieuwe Plopsa-park te bezoeken. © Walter Saenen

Op termijn te klein

De opening van Plopsa Station dit weekend is overigens een ‘soft opening’. Komende maandag sluit het indoorpark opnieuw en wordt de laatste hand gelegd aan de inkleding om volgend weekend echt van start te gaan. Al zal het themapark pas midden december helemaal op punt staan. “De komende week moeten nog enkele tientallen standbeelden van karakters worden toegevoegd”, zegt Steve Van den Kerkhof. “We hebben ook nog een paar containers in de haven staan en er dobberen er nog vijf rond op zee. Door corona is het vandaag heel erg moeilijk om alles tijdig geleverd te krijgen.”

Brandon en Jayson uit Vilvoorde.

Brandon en Jayson uit Vilvoorde. © Walter Saenen

Maar de CEO van de Plopsa Group schat de toekomst rooskleurig in voor het Antwerpse park. Rooskleuriger dan de toekomst die Comics Station beschoren was. “Op zich is een indoorpark in Antwerpen een gat in de markt. Al hadden we in eerste instantie wel twijfels: kunnen we dit wel rechttrekken? Maar we geloven erin. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat deze plek na een tijd te klein zal zijn.”

Plopsa Station kan zo’n 1.750 personen tegelijk ontvangen. “Dat is minder dan onze andere indoorparken. Op jaarbasis verwachten we 200.000 tot 250.000 bezoekers. En we merken nu al dat er heel veel aanvragen zijn van bedrijven voor familie- en klantenevenementen.” Uitbreidingsmogelijkheden zijn er echter niet in het Centraal Station. Wat er dan wel mogelijk is? “Jullie horen nog van ons”, verzekert Van den Kerkhof.

© Walter Saenen

www.plopsastationantwerp.be

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio