Jef Joosten tussen zijn vijf kleinkinderen Quinten (14), Amber (11), Lotte (9), Olivia (7) en Lou (7).  

Jef Joosten tussen zijn vijf kleinkinderen Quinten (14), Amber (11), Lotte (9), Olivia (7) en Lou (7).  ©  kma

Vader van de wandelsport krijgt cultuurprijs met enkele maanden vertraging uitgereikt

Halle-Zoersel -

In zaal Elite in Halle kreeg Jef Joosten (72) de cultuurprijs van de gemeente Zoersel uitgereikt. Een en ander was al langer bekend, maar door de coronacrisis moest de plechtigheid worden uitgesteld. Nu kon deze vader van de Vlaamse wandelsport alsnog op passende wijze worden gevierd.

Kristin Matthyssen

Jef Joosten, jarenlang verpleegkundige in het Bethaniënhuis, begon vanuit zijn sociaal engagement als snel wandelingen te organiseren. Meteen de start van wandelclub vzw Natuurvrienden. Later werd de Zoerselaar voorzitter van Wandelsport Vlaanderen. Hij ligt ook mee aan de basis van Eurozoersel, de Zoerselse kerstmarkt en Parkmuzaïek.

Spitsbroeder Rob Belmans, cultuurschepen Roel Van Elsacker (CD&V) en burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) zwaaiden Jef veel lof toe. Joosten kreeg een beeldje van kunstenares Danielle Goffa. Illustrator Sebastiaan Van Doninck werd tweede laureaat. De vendeliers van De Ronckaert kwamen met hun vlaggen zwaaien, maar wierpen deze zo hoog dat er zelfs eentje in een boom bleef hangen.

Naast een groot promotor van de wandelsport is Jef ook gewoon een gezellige familiemens met vijf kleinkinderen Quinten (14), Amber (11), Lotte (9), Olivia (7) en Lou (7) die voke kwamen feliciteren. Met de herfst breekt weer een prachtig seizoen aan om te slenteren of marcheren in de bossen. “Al voelen we nog altijd een aarzeling, zeker bij oudere stappers”, stelt Jef vast. “Op dit moment staat het deelnemersaantal ongeveer op 50% van het peil van voor de corona-uitbraak. Vroeger trokken we gemiddeld 1.500 deelnemers als we een wandeltocht organiseerden, nu komen we niet boven de duizend.”

En dat terwijl wandelen in openlucht gezond voor lichaam en geest is, zoals Jef al ruim veertig jaar predikt.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio