Een werknemer van Vanhout.Pro plaatst een nieuwe binnendeur in de sporthal van Prayon. ©  RR

Kempenaars blijven aan de slag in Waals dorp Prayon

Turnhout, Beerse, Oud-Turnhout, Vosselaar -

De actie 1000 Handen heeft een zaadje geplant in het Waalse dorp Prayon. Ook de voorbije week is er hard gewerkt en daarmee houdt het niet op.

Guy Van Nieuwenhuysen

“Stenen, stenen en nog eens stenen.” Steven Struyven, diensthoofd Openbare Werken van Vosselaar, beschrijft de hindernissen die de gemeentediensten van Vosselaar en Beerse in Prayon tegenkomen. Twee teams zijn naar Prayon getrokken om het gemeentelijk park te frezen en opnieuw in te zaaien. Ook nu met de hulp van talrijke sponsors. “Onze mensen zijn wel wat gewend, maar zo veel stenen, dat was ook voor hen nieuw. Hele vrachten stenen hebben ze met de hand geraapt en met de kruiwagen afgevoerd.”

Gemeentepersoneel van Vosselaar en Beerse freest het gemeentepark van Prayon. ©  RR

Voor de gemeentearbeiders is dit het sluitstuk van de inspanningen die ze hebben geleverd. Vijftien dagen waren ze aan het werk in het door overstromingen getroffen dorp. “Trots dat we iets hebben kunnen betekenen”, zegt Steven. “Dit is meer dan een druppel op een hete plaat. Ik ben zeker dat we afstammen van de Galliërs en hebben geluisterd naar de 5D-aanpak die architect Luc Vanhout ons heeft voorgehouden: dromen, denken, durven, doen en doorzetten.”

Bouwbedrijven

Doorzetten, dat is ook wat de vele Kempense bedrijven die zich engageerden, nu nog doen. “De vaklui van Vanhout.Pro en van Gypro zijn er weer ingevlogen”, getuigt Niel Vos. “We hebben een nieuwe houten wand in de sporthal geplaatst en de stookplaats dichtgemaakt, zodat onze collega’s er stookketels kunnen plaatsen.”

Kempense bedrijven maken een nieuwe plafond in de sporthal. Tijdens de wintermaanden kunnen inwoners van Prayon hier de ellende even vergeten. ©  RR

“We hebben een zaadje geplant”, glundert Inge Jansen, bezieler van de actie 1000 Handen. Ze rekent erop dat die ene actiedag een vervolg krijgt. “Dat lukt. De klimclubs en de kayakclub die elkaar vorige week hebben leren kennen bij het afval ruimen op de oevers van de Vesder, gaan in november al twee keer terug om het werk voort te zetten. Oud-Turnhoutenaar Philippe Wycke roept via de gemeentelijke sportraden onze sportverenigingen op om te verbroederen met de sportclubs uit Prayon. Daarna kunnen ze samen aan de slag om de heropbouw van het dorp te versnellen. Diverse verenigingen en serviceclubs overleggen op dit ogenblik op welke manier ze daaraan hun steentje kunnen bijdragen.”

Koor zingt voor Prayon

De organisatoren van Friendship Concert On Tour hebben beloofd dat ze de opbrengst van een concert dat op 5 november plaatsvindt in de Sint-Pieterskerk in Turnhout, schenken aan de actie 1000 Handen. “Het is een uniek concert van vijf koren die deelnemen aan de World Choir Games 2021”, zegt Marij Starckx. “Het gaat om het gemengd koor De Vedel, het mannenkoor Animato, het damesensemble Cantabella, Ladinia Women’s Chorus en kamerkoor Pizzicanto.” Kaarten kosten 5 euro en kunnen worden besteld via www.uitinturnhout.be/tickets, of gekocht in ’t Steentje op de Grote Markt 44 in Turnhout.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners