Bestuurslid Luc Devisser en schepen  Francis Stijnen bezorgen de Turnhoutse Patriot een mantel. 

Bestuurslid Luc Devisser en schepen Francis Stijnen bezorgen de Turnhoutse Patriot een mantel. © Guy Van Nieuwenhuysen

Turnhoutse Patriot krijgt een manteltje

Turnhout -

Manneken Pis krijgt geregeld een nieuw pakje. Nu heeft ook de Turnhoutse Patriot zijn kledingstuk. Tijdens de jaarlijkse herdenking van de Slag van Turnhout afgelopen weekend trok hij voor het eerst een mantel aan.

Guy Van Nieuwenhuysen

De Turnhoutse patriotten staan nog uit te hijgen. Ze hebben net een tocht door het stadscentrum achter de rug. “In 1789, toen ze de Oostenrijkers versloegen, waren ze toch iets vinniger”, lacht Chris Van Wijnsberghe, voorzitter van de vzw Herdenking Slag van Turnhout 1789.

Na de Slag van Turnhout, waarbij het Oostenrijks leger in de Gasthuisstraat werd verrast en verjaagd, waren de Zuidelijke Bourgondische Nederlanden een klein jaar onafhankelijk. In 1790 werd deze Slag van Turnhout nog als een echte nationale feestdag herdacht. Vandaag houdt een vzw de herinnering aan dit stukje Turnhoutse krijgsgeschiedenis levendig.

Tweehonderd jaar na de Slag kreeg de Turnhoutse Patriot zijn eigen standbeeldje in de tuin van de Sint-Pieterskerk. Dat beeldje kreeg afgelopen weekend ook een mantel. Die heeft Rita, de echtgenote van bestuurslid Luc Devisser, gemaakt. “Als Manneken Pis een kostuum krijgt, verdient ons Patriotje ook wel iets”, lacht schepen Francis Stijnen.

Tijdens de herdenking stonden de aanwezigen ook even stil bij het overlijden van José Lenders-Peeraer. “Zij was nauw betrokken bij de oprichting van de huidige Turnhoutse Patriotten in 1989”, zegt Chris Van Wijnsberghe. “Ze heeft ook veel betekend voor het sociaal-culturele leven in Turnhout.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio