Heel wat inwoners kwamen de vernieuwde Essense bibliotheek verkennen. 

Heel wat inwoners kwamen de vernieuwde Essense bibliotheek verkennen. © RR

Essense bibliotheek heropent in nieuw jasje met meer boeken, meer leden, meer ruimte én digitale sprong vooruit

Essen -

Het was vandaag feest in de hoofdbibliotheek in de Stationsstraat. De bib maakte een digitale sprong vooruit en het ledenaantal steeg met vijftig procent. De inwoners ontdekten verder een extra grote leesruimte en 10.000 nieuwe boeken.

“We zijn blij dat de bib een innovatieve transformatie heeft ondergaan, niet alleen op digitaal vlak, maar ook dankzij het unieke ‘Essen leest’-project waarbij we via de zeven schoolbibliotheken de boeken dichter bij de jonge lezers brengen”, stelt schepen van Cultuur Helmut Jaspers (Vooruit).

Innovatie stond centraal tijdens de sluiting onlangs van de Essense bib. Zo stapt de bib mee in het Eengemaakt Bibliotheeksysteem Vlaanderen wat het gemakkelijker maakt om te reserveren, materialen af te halen en online of contactloos te betalen.

Meer toegang tot games en videostreaming en ruim digitaal krantenarchief.

Meer toegang tot games en videostreaming en ruim digitaal krantenarchief. © RR

Bibleden krijgen zo ook toegang tot onder meer games en videostreaming, naast de ruim dertig digitale kranten en tijdschriften die al via de GoPress Kiosk toegankelijk waren. De bib investeert steeds meer in e-boeken om nieuwe doelgroepen aan te spreken en de collectie zo dicht mogelijk bij de leden te brengen.

Ruimtelijke upgrade

Het interieur werd ook onder handen genomen. Bibliothecaris Eddy Van Laerhoven: “In het midden is er een nieuwe, rustige zithoek ingericht en de zolder wordt studieruimte. Er komt nieuw presentatiemateriaal om de meer dan 6.000 nieuwe boeken, puzzels, dvd’s per jaar goed te presenteren.” De leeszaal bij de inkom blijft een lokaal ontmoetingscentrum waar mensen (lees)ervaringen opdoen en delen met elkaar.

In het midden van de bib is een zithoek ingericht.

In het midden van de bib is een zithoek ingericht. © RR

Dankzij de samenwerking met de zeven schoolbibliotheken is het aanbod verruimd met 20%, goed voor 10.000 nieuwe boeken. Het ledenaantal steeg met de helft dankzij de ruim 1.500 leerlingen die in de scholen van het bibliotheekaanbod gebruikmaken.

“Het unieke aan het Essen leest-project is dat we in alle zeven Essense basisscholen een bibliotheek hebben ingericht, met eigen zelfuitleenbalie. Die bevat minstens vijf boeken per leerling. We kopen daarvoor nieuwe boeken aan en integreren die in de officiële schoolcollectie.” Alle leerlingen krijgen een volwaardige bibkaart waarmee ze ook in de hoofdbib terecht kunnen.. (ella)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio