© ATV

Mondmasker weer overal verplicht in UAntwerpen vanaf maandag, Antwerpse hogescholen wachten nog af

Antwerpen -

De Universiteit Antwerpen voert vanaf maandag opnieuw een algemene mondmaskerplicht in op de campussen. De hogescholen wachten voorlopig nog af, maar zijn wel extra waakzaam. “Als de cijfers bij ons de verkeerde kant uit gaan, zullen we niet aarzelen om opnieuw mondmaskers te verplichten”, zegt Marliese Peeters van de Karel de Grote Hogeschool.

Jan Stassijns

Studenten van de Universiteit Antwerpen zullen vanaf maandag opnieuw overal op de campus verplicht een mondmasker moeten dragen. Die beslissing komt er na de toenemende besmettingscijfers.

“Bij ons is het mondmasker nooit echt weggeweest”, zegt Peter de Meyer, woordvoerder van de UAntwerpen. “Ze waren al verplicht, tenzij je neerzat en er anderhalve meter afstand gehouden kon worden. Die uitzondering valt nu weg. Docenten die lesgeven en de afstand van anderhalve meter kunnen respecteren, mogen het afzetten voor de verstaanbaarheid.”

“Het is een eenvoudige en duidelijke maatregel, al beseffen we dat niet alle studenten het leuk zullen vinden”, zegt Peter de Meyer. “Maar het belangrijkste is dat het contactonderwijs op de campus kan blijven doorgaan en we hopen ook dat we dat zo lang mogelijk kunnen blijven doen.”

Ook de UGent besliste eerder al om de mondmaskerplicht opnieuw in te voeren.

Hogescholen (nog) niet

Ook op de AP Hogeschool is het mondmasker nooit weggeweest. Nu is het al verplicht om te dragen wanneer er geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. “Maar een algemene verplichting komt er voorlopig nog niet”, zegt woordvoerder Karolien Loriers. “We zien dat onze studenten het erg goed opvolgen en op plaatsen waar het wat drukker is het mondmasker ook opzetten. Maar de situatie wordt van dag tot dag geëvalueerd.”

Op hogeschool Thomas More ligt een algemene mondmaskerplicht wel op tafel. Dinsdag buigt de directie zich hierover, maar voorlopig is er dus nog niets beslist.

Bij de Karel de Grote Hogeschool wordt het mondmasker op dit moment enkel aangeraden tijdens de praktijkvakken. Toch is de studenten wel om extra waakzaamheid gevraagd. “Er wordt wel nagedacht om het opnieuw te verplichten”, zegt woordvoerder Marliese Peeters. “Als de cijfers bij ons de verkeerde kant uit gaan, zullen we dan ook niet twijfelen.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio