Publiek ontdekt gerenoveerde typistenzaal Brepols: “Was dat hier vroeger geen fabriek?”

Turnhout -

Daags nadat minister-president Jan Jambon (N-VA) het gerenoveerde gebouw heeft geopend, krijgt iedereen de kans om de typistenzaal van Brepols in Turnhout te ontdekken. Die kans laten velen niet liggen.

Voor Camille, Milan, Parker, Elies, Salman en Matija is het al de tweede keer dat ze de ruimte ontdekken. Als leerlingen van de afdeling Woord mochten ze al eens komen repeteren in de gerenoveerde typistenzaal. Maar wat de vroegere functie van het beschermde gebouw is, daarover zijn ze het niet helemaal eens. “Was dat hier vroeger geen fabriek of zo?” vraagt Elies. Salman vermoedt dat het ooit een uitgeverij was. Bij het woord typist kijken ze alsof ze het in Keulen horen donderen. “Een schrijfmachine? Zoiets heb ik ooit wel in Ikea gezien”, weet Matija.

De ruimte spreekt de jongeren wel aan. “Het is mooi, met die grote ramen en dat licht”, vindt Camille. Milan vindt het leuk dat het er een beetje galmt. Plots galmt ook de muziek. De balletdansers doen de dans die ze een dag eerder voor Jan Jambon hebben opgevoerd nog een keer over voor het aanwezige publiek. Het applaus galmt door de zaal.(gvn)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio