Junior Planckaert herstelt nog steeds van crossongeval: “Nog nooit in het ziekenhuis gelegen, nu was het alles erop en eraan”

Knie gebroken, scheenbeen volledig doormidden. Het was schrikken toen Junior Planckaert (29) in april zwaar ten val kwam met zijn motor. In de eerste minuten van het nieuwe seizoen van Chateau Planckaert zien we hoe hij thuis in de Ardennen herstelt. “Mijn vrienden geloofden het eerst niet toen ik zei dat ik niet kon rechtstaan.”

Eva De Poorter

Het was een harde klap, die hem ook emotioneel raakt en waarover hij zich zorgen maakt. Dat was in april, bij ons bezoek eind september klinkt Junior Planckaert al een pak positiever. Dat hij zijn eerste race in Zolder al heeft gewonnen, helpt. “Ik wist niet hoe ik dat ging beleven en of ik risico’s zou durven te nemen. Bij een test had ik er niet echt vertrouwen in. Maar kijk”, zegt hij.

Toch is hij nog altijd aan het revalideren, de beloofde zes maanden van de artsen. “Ik dacht dat ze overdreven, maar die dokters weten het toch goed. Het is nu vijf maanden geleden, en ik kan nog altijd niet lopen of springen. Bij het stappen heb ik pijn en een halfuur staan lukt nog niet. Maar het belangrijkste voor mij is dat ik geen blijvende last hou. Ik heb het doktersadvies goed opgevolgd en me heel kalm gehouden. Met toestemming mocht ik dan mijn eerste autorace rijden.”

Eerste breuk

Junior begrijpt nog altijd niet goed hoe het ongeval is kunnen gebeuren, maar kreeg uitleg van zijn vrienden. “De motor is van onder mij weggeschoven en is alleen verdergegaan, met het achterwiel over mijn been. Ik had stevige crosslaarzen aan, maar alles erboven was kapot. Wellicht is mijn been dwars over de grond gegaan. Het is echt stom. Ik ben al veel spectaculairder gevallen, overkop gegaan. Toen had ik niets. Het is zelfs de eerste keer dat ik iets breek.”

Junior bij zijn thuiskomt na de operatie. “Ik had nog nooit in het ziekenhuis gelegen, het was ineens met alles erop en eraan.”  

Junior bij zijn thuiskomt na de operatie. “Ik had nog nooit in het ziekenhuis gelegen, het was ineens met alles erop en eraan.”  © vrt

“Mijn vrienden dachten eerst dat ik aan het zeveren was, toen ik zei dat ik niet kon rechtstaan. Het zag er niet spectaculair uit, maar ik bleef liggen. Toen zijn ze mijn moeder gaan roepen: Junior is gevallen en hij kan niet meer bewegen. Die was natuurlijk in paniek. Iedereen stond daar direct. Niemand mocht mee naar het ziekenhuis door corona. Dat wil ik toch niet meer meemaken.”

“Ik werd meteen twee uur geopereerd. Nu zitten er allemaal bouten en platen in mijn been. In april 2022 wordt alles eruitgehaald. Ik heb nog nooit in het ziekenhuis gelegen, nu was het meteen alles erop en eraan.”

Door de revalidatie in België is Junior pas later in Frankrijk toegekomen. “In augustus, denk ik. Ik kan nog niet meewerken, dat zou niet verantwoord zijn. Nu, dat vind ik niet zo erg. (lacht) Eind oktober zal dat misschien weer mogen. En dan zal er nog werk genoeg zijn.”

LEES OOK: Terwijl de rest druk bezig was met ‘Chateau Planckaert’ maakten ‘De Planckies’ hun eigen programma voor Ketnet: “We verveelden ons wat”