©  Inge Kinnet

Vooruit wil kloof tussen politiek en burger dichten met The Big Shift

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft zaterdag in Mechelen het startschot gegeven van het participatieproject The Big Shift waarmee de partij de kloof tussen politiek en burger wil dichtrijden. Doel is dat leden en niet-leden input geven voor de krachtlijnen van het partijprogramma en een dam op te werpen tegen extreemrechts.

Bron: Belga

Toen Rousseau in zijn toespraak naar de daadkrachtige aanpak van de coronacrisis door Frank Vandenbroucke verwees, kreeg de minister van Volksgezondheid een lang en krachtig applaus.

15 grootste uitdagingen

Vooruit ging het voorbije half jaar via een online participatietraject op zoek naar wat de grootste uitdagingen in onze samenleving zijn. Meer dan 1.500 deelnemers schoven vijf thema’s met 40 concrete uitdagingen naar voor. De meer dan duizend aanwezigen in de Nekkerhal stemden vandaag op de 15 grootste uitdagingen waarmee The Big Shift aan de slag moet gaan. De stemming loopt nog online verder tot eind november. Vanaf december gaat The Big Shift op tournee met discussie-events over heel Vlaanderen om uiteindelijk in het najaar van 2022 te stemmen over de politieke voorstellen voor de 15 grootste uitdagingen op het Go Left XL congres van Vooruit.

Een duizendtal mensen, onder hen een driehonderd niet-partijleden, zakte zaterdagmorgen af naar de Nekkerhal in Mechelen voor de aftrap van The Big Shift. Voorzitter Conner Rousseau lichtte de inzet van het participatietraject toe: “Veel mensen hebben vandaag het gevoel dat politiekers bezig zijn met hun eigen prioriteiten, in plaats van met dingen waar de mensen wakker van liggen.”

De partijvoorzitter deed ook een oproep tot alle progressieven: “Hoe groter onze beweging wordt, hoe groter de dam is die we kunnen opwerpen tegen extreem rechts”

Hij engageerde zich dat Vooruit concreet aan de slag zal gaan met de uitkomsten van het traject: “We gaan de voorstellen uit The Big Shift opnemen in ons programma en we gaan we aan de slag om ze om te zetten in de praktijk.”