©  blg

Waarom prinses Elisabeth hét voorbeeld is voor andere koningshuizen

Elisabeth is de oudste van een nieuwe generatie toekomstige koning(inn)en in Europa. Ze geldt in het buitenland als prototype, zeker voor Leonor (15) van Spanje en Amalia (17) van Nederland, en in mindere mate voor Ingrid Alexandra (17) van Noorwegen en Christian (16) van Denemarken.

Kiezen voor een studie over het Kanaal

Elisabeth studeerde de laatste twee jaar van het middelbaar op het Atlantic College in Wales (2018-2020). Er bestaat geen koninginnenschool, noch een officiële opleiding, maar dat instituut komt in de buurt.

Tieners van over de hele wereld, uit alle lagen van de samenleving, studeren en leven er samen. Naast reguliere vakken als wiskunde en talen krijgen ze specifieke lessen over ecologische systemen, religies en vredesvraagstukken, wat hun wereldbeeld verruimt. Ze moeten ook vrijwilligerswerk doen, zoals een royal ten dienste moet staan van de natie en het volk.

Dit schooljaar is ook de Spaanse kroonprinses Leonor begonnen op het Atlantic College. Net zoals de Nederlandse prinses Alexia, de jongere zus van Amalia.

LEES OOK: Al 20 jaar in opleiding tot perfecte koningin: hoe is prinses Elisabeth écht? En wat zijn haar ‘stiekeme’ hobby’s?

Koningin Letizia en koning Felipe zwaaien hun dochter Leonor uit bij haar vertrek naar Wales, in augustus. 

Koningin Letizia en koning Felipe zwaaien hun dochter Leonor uit bij haar vertrek naar Wales, in augustus. ©  BELGAIMAGE

Oefenen tijdens publieke activiteiten

Elisabeth vervult vanaf haar kleutertijd geregeld een publieke optreden: ze gaf al speeches, wijdde marineschepen in, woonde klassieke concerten en balletvoorstellingen bij. Noem het repetities. Haar ouders Filip en Mathilde laten haar zo proeven van wat haar later te wachten staat. De Spaanse koning Felipe en koningin Letizia doen hetzelfde met Leonor.

Daarmee vergeleken voeden de Nederlandse koning Willem-Alexander en Máxima hun troonopvolgster Amalia beschermend op. Zij houden haar zo veel mogelijk uit de schijnwerpers, uitgezonderd op Koningsdag en de twee vaste fotomomenten per jaar. Ze willen Amalia tot haar achttiende verjaardag – op 7 december dit jaar – geen actieve rol laten spelen.

Afzien van een dotatie

Filip en Mathilde beslisten (nog) geen dotatie aan te vragen voor Elisabeth, terwijl ze daar vanaf haar achttiende verjaardag wel recht op heeft. Ze willen hun dochter niet opzadelen met verantwoordelijkheden, zolang ze nog studeert.

Amalia. 

Amalia. ©  BELGAIMAGE

Amalia zou vanaf haar achttiende verjaardag een dotatie van 1,5 miljoen euro per jaar ontvangen. Daarop kwam in Nederland veel kritiek. Geïnspireerd door Elisabeth liet de kroonprinses premier Rutte weten ook voorlopig af te zien van een staatstoelage. In Spanje lijkt het erop dat Leonor, die over twee jaar achttien wordt, het voorbeeld van Elisabeth eveneens zal volgen.