Burgemeester De Wever en Open Vld-kopman Philippe De Backer stelden in 2018 het bestuursakkoord voor. Bij de liberalen gaan ze er nog steeds vanuit dat de afspraken rond de schepenambten worden nageleefd. 

Burgemeester De Wever en Open Vld-kopman Philippe De Backer stelden in 2018 het bestuursakkoord voor. Bij de liberalen gaan ze er nog steeds vanuit dat de afspraken rond de schepenambten worden nageleefd. © Jan Van der Perre

Antwerpse liberalen over Schiltz-discussie: “De Wever speelt gewoon politiek spel”

Antwerpen -

Het is wachten op het koffiemoment met burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Open Vld-kopman Willem-Frederik Schiltz om een antwoord te krijgen over de toekomst van Schiltz en de liberalen in het Antwerpse schepencollege. Bij Open Vld vertrouwen ze er op dat de afspraken over de schepenwissels worden gerespecteerd. “Het is belangrijker dat we twee schepenen hebben en wie dat dan zal zijn, is minder belangrijk”, klinkt het.

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Open Vld dreigt zich klem te rijden in heisa rond Schiltz: welke scenario’s zijn nog mogelijk voor Antwerps stadsbestuur?

Nationaal Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert leek twee weken geleden de Antwerps coalitiepartners N-VA en Vooruit voor een ultimatum te plaatsen. Hij wenste op korte termijn duidelijkheid over de positie van zijn partij binnen de meerderheid en over de voordracht van Schiltz als schepen. Deze uitspraak kwam er na hardnekkige geruchten over de problemen die N-VA en Vooruit zouden hebben met Schiltz als schepen.

De nationale Open Vld-voorzitter nuanceerde al snel zijn uitspraken en zei dat dit een zaak was voor de Antwerpse afdeling. Concreet komt het er op neer dat De Wever en Schiltz eens samen een koffie moesten gaan drinken om alles uit te klaren. Die ontmoeting zou nog niet hebben plaatsgevonden.

Vriespunt

In de media hing De Wever echter een weinig flatterend beeld op van de liberalen. Bij sommige leden van de N-VA-fractie in de gemeenteraad is het enthousiasme ook niet groot om handtekeningen te leveren voor de voordracht van Schiltz als schepen. Vooruit houdt zich dan weer afzijdig.

“Het is geen geheim dat de atmosfeer tussen de coalitiepartners op stedelijk niveau ver onder het vriespunt zit”, zegt Christophe Wuyts, Open Vld-fractieleider in het district Antwerpen. “Dat is niet bevorderlijk voor de samenwerking, terwijl Open Vld altijd collegiaal heeft mee bestuurd.”

Wuyts hoopt dan ook dat De Wever en Schiltz tot een akkoord kunnen komen. Eén zaak staat voor hem als een paal boven water. De drie coalitiepartners sloten in 2018 een bestuursakkoord af met onder meer de afspraak dat Open Vld in 2022 een tweede schepen zou krijgen. “Ik ga er vanuit dat de bestuurspartijen zich aan hun woord houden”, zegt Wuyts. “Het is ook niet aan andere partijen om te bepalen wie wij als schepen naar voren schuiven.”

LEES OOK: Burgemeester De Wever: “Open Vld probeert crisis uit te lokken”

Dat valt ook te horen bij andere Antwerpse Open Vld’ers. Dat burgemeester De Wever nu verrast reageert over Schiltz verbaast hen. “Na het vertrek van Philippe De Backer begin 2019 was het toch al langer duidelijk dat Schiltz de tweede schepen zou worden naast Erica Caluwaerts, die Claude Marinower vervangt”, zegt een bestuurslid. “Ik heb nooit ervaren dat er hierover een probleem was bij N-VA. Ik vermoed dat De Wever ambetant wil doen tegenover ons na het afspringen van de onderhandelingen op federaal niveau. Spijtig dat dit nu meespeelt in Antwerpen.””

Politiek spel

Sommigen zien in De Wevers gedrag dan weer een ander politiek spel. “Hij deed hetzelfde in 2018 met CD&V-lijsttrekker Kris Peeters. De Wever hoopte zo de kiezers van CD&V naar zich toe te trekken”, aldus een lokaal bestuurslid. “Nu De Backer is gestopt, ziet De Wever een verzwakte Open Vld en probeert hij daar gebruik van te maken. Hij schildert ons af als onbetrouwbaar met de hoop om nu onze kiezers naar hem toe te trekken.”

Een ander bestuurslid verwacht dat het allemaal wel goed komt. “Niemand binnen onze partij is in paniek. De verwijten van N-VA tegenover ons in Antwerpen hebben we al uitgeklaard.” Ook een lokale mandataris is er gerust op: “Zoals in veel politieke discussies zie je hier ook actie en reactie. N-VA verweet ons een aantal dingen, maar de partij weet dat die gewoon niet waar zijn. Het stof zal wel snel gaan liggen.”

Maar wat als Schiltz daadwerkelijk onaanvaardbaar blijkt te zijn voor N-VA? “Het is voor de partij vooral belangrijk dat we naar twee schepenen gaan”, zegt een lokale mandataris van Open Vld. “Wie dat dan is, is van minder belang.” Nationaal voorzitter Lachaert houdt zich afzijdig en laat het over aan de Antwerpse afdeling. Eén zaak is voor hem wel duidelijk. “Het is aan iedere partij zelf om te kiezen wie de mandaten invult”, zegt Lachaert.

 

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio