Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  AP

Olifant doodt stroper in Zuid-Afrikaans natuurpark

Een olifant heeft een stroper doodgetrapt in het beroemde Kruger National Park in Zuid-Afrika. Het verminkte lichaam werd ontdekt tijdens een patrouille tegen stroperij.

jvhBron: De Telegraaf

De rest van de groep stropers maakte zich uit de voeten, aldus een woordvoerder van het park. Zij lieten de vertrapte man achter. Diens mobiele telefoon bleef gespaard en is aan de politie gegeven om te helpen bij het opsporen van de gevluchte stropers.

Vorig jaar werd al eens een stroper in het park gedood door leeuwen. De handlangers van dat slachtoffer belden een noodnummer om hem als vermist op te geven. De leeuwen lieten alleen het hoofd van de man over, dat drie dagen later werd gevonden.

Probleem

Kruger gaat gebukt onder stroperij, met name van neushoorns. Het park meldde eerder dit jaar dat de neushoornpopulatie het afgelopen decennium met 70 procent is gedaald, tot onder de 4.000.

Het park is er de laatste twee jaar wel steeds beter in geslaagd om deze criminaliteit aan te pakken, met nieuwe technologieën en meer patrouilles. Die hebben geholpen verdachten te arresteren voordat ze toeslaan. Reisbeperkingen door corona hebben het park ook een adempauze gegeven. Het aantal gestroopte dieren is tot nu toe 37 procent minder vergeleken met vorig jaar.