©  OPEN VLD

Open Vld en MR op 175ste verjaardag: “In 2024 willen we de grootste familie zijn”

175 jaar geleden werd de liberale partij in ons land gesticht en dat vieren Open Vld en MR samen in Paleis 12 op de Brusselse Heizel. Bijna 4.500 mensen wonen de show bij. Er wordt niet zozeer teruggeblikt, maar vooral vooruitgekeken, ook naar de volgende verkiezingen. “De ambitie moet zijn om te groeien en in 2024 groter te zijn dan de socialistische familie”, klinkt het bij Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert.

Bron: Belga

175 jaar liberalisme, dat vieren Open Vld en MR met de leden en alle kopstukken. Bij de ingang werd gecheckt op het covid safe ticket. Een goochelaar warmde het publiek op. Speeches waren er voorzien van de twee vorige eerste ministers, Charles Michel en Sophie Wilmès, en van de huidige premier Alexander De Croo. Minister van Buitenlandse Zaken Wilmès moest verstek geven voor haar speech door stemproblemen.

Premier De Croo nam na een enthousiaste en optimistische Charles Michel het woord. Het liberalisme is geen individualisme was de boodschap van de eerste minister: “Liberaal zijn is uw vrijheid gebruiken om de hand te reiken en anderen mee te trekken. Het is voor mij één van de lessen uit deze coronaperiode. Een les die we de volgende jaren niet mogen vergeten. En daar zit het fundamenteel verschil tussen ons liberalen en conservatieven - de behoudsgezinden, zowel op links als op rechts, die mensen uitsluiten en verdelen. De groepsdenkers die de mond vol hebben over identiteit en gemeenschap, maar intussen wel mensen tegen elkaar opzetten, zondebokken zoeken. Dat is niet onze samenleving.”

Er waren ook vooraanstaande liberalen uit Europa aanwezig: Nederlands minister-president Mark Rutte, de Luxemburgse premier Xavier Bettel en Kaja Kallas, eerste minister van Estland. Een verre verplaatsing was het niet voor hen, ze waren al in Brussel voor de EU-top. In Paleis 12 beklommen ze samen het podium en spraken over de rol van het liberalisme in Europa vandaag en in de toekomst.

Alle Belgische partijvoorzitters van de ‘democratische partijen’ waren uitgenodigd. Enkel Joachim Coens, voorzitter van CD&V, tekende present.