Gaspar Noé op de rode loper in Gent. 

Gaspar Noé op de rode loper in Gent. ©  if

‘Vortex’ van Gaspar Noé wint Grand Prix voor Beste Film op filmfestival van Gent: “Een waarachtig kunstwerk”

‘Vortex’, het drama van de Frans-Argentijnse regisseur Gaspar Noé, is vrijdagavond op het 48ste Film Fest Gent door de Internationale Jury bekroond met de Grand Prix voor Beste Film.

jvhBron: BELGA

‘Vortex’ vertelt het verhaal van een naamloos ouder koppel. In hun amechtige Parijse flat zorgt ‘vader’, vertolkt door de Italiaanse giallo-grootmeester Dario Argento, tussen het schrijven aan zijn boek over de relatie tussen dromen en films door, voor zijn dementerende vrouw. Zij is een gepensioneerde psychiater die gespeeld wordt door het Franse icoon Françoise Lebrun, en ‘Vortex’ aftrapt door haar man in bed achter te laten om een kopje koffie te zetten.

De internationale jury, bestaande uit Hlynur Pálmason, Lucas Belvaux, componiste Florencia Di Concilio en juryvoorzitter Doreen Boonekamp, spreekt van een “waarachtig kunstwerk”. “We zijn onder de indruk van de mise-en-scène, originaliteit, regie, montage en het script, maar ook van de geluidsmix en het sounddesign en de uitzonderlijke performances van de acteurs. De dualiteit van de interactie tussen de split screens creëert niks minder dan een waarachtig kunstwerk”, zo klonk het.

Noé kwam zijn prijs persoonlijk in ontvangst nemen uit handen van de jury. Dat gebeurde tijdens de slotceremonie, voorafgaand aan de vertoning van de slotfilm ‘The French Dispatch’.

‘Clara Sola ‘wint Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek

De film ‘Clara Sola’ van de Costa Ricaans-Zweedse Nathalie Álvarez Mesén heeft dan weer de Prijs voor Beste Muziek gewonnen. De vierkoppige jury, waarin ook componiste Florencia Di Concilio zetelde, gaf de zogenaamde Georges Delerue Prijs aan de magisch-realistische coming-of-agefilm waarbij Gentenaar Ruben De Gheselle voor de score zorgde.

Die score was het resultaat van een intens werk- en dialoogproces tussen hem en Álvarez Mesén, zo zegt die laatste. “Een van de eerste dingen die ik Ruben zei, was dat er geen referenties zouden zijn”, zo klinkt het. De film, gesitueerd in Costa Rica , vertelt het verhaal van drie merkwaardige vrouwen van evenveel generaties. De vier juryleden vonden het “geruststellend te herontdekken dat muziek niet alleen goed gecomponeerd en geperformd kan zijn, maar ook noodzakelijk en zelfs essentieel”.

Aan de prijs is naast een distributiepremie van 10.000 euro ook een mediacampagne van 12.000 euro verbonden.