©  AFP

Grootse plannen van olympisch bronzen Bashir Abdi: aanval op Europees marathonrecord

Zijn seizoen is na zijn olympisch brons al méér dan geslaagd. En toch is de honger van Bashir Abdi (32) nog niet gestild. In Rotterdam gaat de Gentenaar voor niets minder dan de geschiedenisboeken, want hij valt er het Europees marathonrecord (2u04’19”) aan. Het lijkt een bijna onmogelijke opdracht, maar dat gold ook voor zijn olympische medaille. Wie niet waagt, niet wint.

Milan Augustijns

“Ik ben blij om opnieuw in ­Rotterdam te zijn. Het voelt als thuiskomen”, zegt Bashir Abdi in een filmpje van de organisatie. In 2018 debuteerde hij in datzelfde Rotterdam op de mythische ­marathonafstand. Het werd een wedstrijd om niet snel te ­vergeten. Al in de eerste tien­tallen meters viel hij zwaar op zijn hoofd. Er was schade, maar hij zette door en finishte uiteindelijk in een meer dan behoorlijke ­debuuttijd van 2u10’46”. Later zou de Gentenaar tot drie keer toe het Belgisch record verbeteren. In de stadsmarathon van Tokio – niet de olympische marathon – bracht hij dat nationale record in 2020 op 2u04’49”.

We zijn ondertussen 2,5 maand na de olympische marathon in Sapporo, waar Abdi stuntte met brons. Marathonlopers nemen vaak zes maanden om te ­recupereren van hun vorige ­inspanning en zich voor te bereiden op hun volgende afspraak. Tweeënhalve maand is kort. Het merendeel van de afstandslopers die grote doelen stellen zo kort na hun vorige marathon, slagen niet in hun opzet. Een nieuw Belgisch record zou al straf zijn zondag in Rotterdam, maar Abdi mikt nog hoger. Hij wil het Europees record van de Turk Kaan Kigen Ozbilen aanvallen. Die liep in 2019 in ­Valencia naar 2u04’16”. Onze landgenoot moet dus nog 33 ­seconden beter doen dan zijn ­eigen nationale record.

Mission impossible?

Het voordeel voor Abdi zondag in Rotterdam is dat niets nog moet. Zijn seizoen is al geslaagd. Méér dan geslaagd. Hij gaat in Nederland voor een kers op de taart. Het parcours is er snel, maar met enkele tunnels niet ­extreem snel. Het lijkt bijna een mission impossible om kort na de Spelen zo’n supertijd neer te ­zetten, maar de Gentenaar hoopt zijn topvorm nog eens te ver­zilveren. Sportief in de eerste plaats, maar ook financieel. Als olympische medaillewinnaar kan je in een grote stadsmarathon als Rotterdam vele duizenden euro’s startgeld opstrijken.

Opvallend is dat Abdi luidop van het Europees record spreekt. Hij blaakt duidelijk van het ver­trouwen. Tot nu toe was hij altijd bijzonder voorzichtig in zijn uitspraken. Zijn olympische stunt heeft blijkbaar voor een klik in het hoofd gezorgd. Ook in de entourage van de marathonloper klinkt het dat het Europees record niet onhaalbaar is. Abdi heeft in het Zuid-Franse Font-Romeu – daar waar hij ook de laatste hand legde aan zijn olympische voor­bereiding – een uitstekende stage afgewerkt. Moeilijk wordt het ­zeker, maar onder het motto ‘niet geschoten is altijd mis’ waagt ­Abdi zondag zijn kans.