©  Getty Images

Primeur in het onderwijslandschap: KdG en CKSA lanceren noodpakket om lerarentekort op te lossen

Antwerpen -

Karel de Grote Hogeschool (KdG) start na de herfstvakantie met een SOS-noodpakket voor zij-instromers. Zij-instromers zijn mensen uit de privésector die willen lesgeven maar daar vaak niet het juiste diploma voor hebben. KdG werkt voor het noodpakket samen met het Centraal Katholiek Schoolcomité van Antwerpen (CKSA).

sca

Bij Karel de Grote Hogeschool (KdG) willen ze op korte termijn iets doen aan het nijpende lerarentekort. Daarom starten ze na de herfstvakantie met een SOS-noodpakket voor zij-instromers. Zij-instromers zijn leerkrachten die uit de privésector komen en voor de klas willen gaan staan. Maar ze hebben vaak niet het juiste diploma. KdG slaat de handen in elkaar met het Centraal Katholiek Schoolcomité van Antwerpen (CKSA).

“Het lerarentekort is problematisch en daar wilden we bij KdG iets aan doen”, vertelt Eve Suykens, docent binnen de lerarenopleiding lager onderwijs. “Door aan zij-instromers een cursus aan te bieden kunnen we kort op de bal spelen. Zij hebben veel levenservaring, zijn positief ingesteld, kunnen relativeren en zijn gemotiveerd om aan de slag te gaan in het basisonderwijs. Maar ze hebben geen notie van basisdidactiek en administratieve taken. Het noodpakket is hierbij de oplossing.”

Driedelig pakket

Het pakket bestaat uit drie delen. Jan Van de Wiele, docent bij de lerarenopleiding kleuteronderwijs van KdG: “We beginnen met een starterskit, die een korte oriëntatie op een job in het onderwijs aanbiedt. Wat is de motivatie van de zij-instromer en mag die verwachten binnen het onderwijs? Daarna geven we drie workshops rond de pedagogische basisprincipes.” Verder wordt er tijd gemaakt voor coaching op maat. Die bestaat uit een hulplijn die de zij-instromer kan consulteren, en uit gesprekken met de hele klasgroep van zij-instromers in een gastschool. We doen dit alles in samenwerking met de starterscoaches Liesbet Pensaert en Griet Hermans van CKSA.”

Bij CKSA stappen ze met veel plezier mee in dit pilootproject. Ingrid Dessoy, personeelsdirecteur van CKSA: “In Antwerpen voelen we het lerarentekort heel sterk. We adviseren geïnteresseerden om zo snel mogelijk de verkorte opleiding te volgen. “Veel zij-instromers combineren de job bovendien met een halftijdse job in de privésector. Doe daar nog een gezin en een verkorte opleiding bovenop en het risico dat ze snel afhaken is groot. Daar willen we met het noodpakket ook tegenin gaan. De cursus wordt trouwens volledig betaald door KdG en CKSA”, besluit Eve Suykens.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio