Themabeeld 

Themabeeld ©  DVH

UGent voert mondmaskerplicht opnieuw in

De UGent voert vanaf volgende week maandag opnieuw een mondmaskerplicht in op al haar campussen. Dat blijkt uit een interne mail die de universitaire leiding vrijdagavond heeft uitgestuurd.

jvhBron: BELGA

Studenten zullen in alle auditoria, les- en practicumlokalen een mondmasker moeten dragen, ongeacht de luchtkwaliteit of de mogelijkheid om afstand te houden van elkaar. Lesgevers mogen tijdens onderwijsactiviteiten enkel het mondmasker afzetten indien ze minstens 1,5 meter afstand kunnen houden. De nieuwe mondmaskerplicht zal ook van kracht zijn in gangen, trappen en liften. Ze geldt ook in cafetaria en studentenrestaurants, behalve tijdens het eten of drinken.

“De stijgende coronacijfers tonen aan dat de pandemie nog niet voorbij is en dat we alert moeten blijven”, argumenteert rector Rik Van de Walle. “Door weer wat vaker een mondmasker te dragen kunnen we hopelijk de nood aan strengere maatregelen (helpen) voorkomen.” Vooral de stijging van de belangrijkste corona-indicatoren “dwingen ons tot een nieuwe risicoanalyse”, luidt het nog.

Het aantal coronabesmettingen is opnieuw aan het stijgen, en ondanks de vaccinaties is het duidelijk dat zelfs een kleine vierde golf tijdens de komende wintermaanden voor heel wat menselijk leed kan zorgen. De universitaire leiding neemt de beslissing in overleg met experts-wetenschappers, het departement Medisch Toezicht en de preventieadviseur. De universiteit neemt met de beslissing de vlucht vooruit en wacht niet op het Overlegcomité dat zich volgende week buigt over de slechte coronacijfers.