© atv

Het Steen leeft weer: “Een prachtige entree voor ’t Stad”

Antwerpen -

“De oude poort naar de stad staat opnieuw open”, zei schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) toen hij vrijdagvoormiddag symbolisch een lintje doorknipte om het Steen voor heropend te verklaren. Na drie jaar renoveren en restaureren krijgen toeristen, dagjesmensen en inwoners een snelcursus Antwerpen in het oudste gebouw van ’t Stad.

Patrick Van de Perre

Na de wekenlange discussie over het moderne en gecontesteerde bijgebouw van het Steen was ze groot, de honger van de Antwerpenaar naar wat er nu precies binnen te zien is. Nog voor de officiële opening stonden er al mensen aan de ingang te wachten. Sommigen waren zelfs al binnengewandeld.

Het mag dan ook gezegd worden: het Steen heeft binnen een grondige gedaanteverwisseling ondergaan. Donkere kamers en hokjes zijn getransformeerd tot lichte zalen en in het oude gebouw is dat met respect voor het verleden gebeurd. Wie na een uur of langer weer op de Scheldekaaien staat, heeft een snelcursus Antwerpen gekregen. De geschiedenis en de troeven van de stad worden overzichtelijk en helder op een rij gezet, in vijf talen en interactief.

LEES OOK: Eerste bezoekers in het Steen: “Die klagers moeten binnen maar eens komen kijken”

“De wereld ontvangen”

Antwerpenaars, toeristen en dagjesmensen kunnen het gebouw opnieuw binnenwandelen via de helling, waar Lange Wapper honend op het volk neerkijkt. Het eerste wat de bezoekers tegenkomen is de Stadswinkel, die tot voor kort op de Grote Markt gevestigd was. Het aanbod is hetzelfde, de ruimte is vele malen groter en biedt zicht op de Schelde.

Een Antwerps atelier waar hologrammen van mode-ontwerpers aan het werk zijn, is een van de blikvangers in het vernieuwde Steen. 

Een Antwerps atelier waar hologrammen van mode-ontwerpers aan het werk zijn, is een van de blikvangers in het vernieuwde Steen. © Jan Van der Perre

Het zag er lange tijd naar uit dat het Steen in twee fasen zou openen voor het publiek. Maar corona heeft niet alleen voor vertraging gezorgd, de pandemie leidde er ook toe dat alles in één keer werd afgewerkt. “Op een paar kleinigheden na is het Steen klaar. We hebben nu een prachtige entree om mensen van over de hele wereld te ontvangen. Ook de cruisetoeristen zullen voortaan langs deze plek Antwerpen binnenkomen”, zegt Koen Kennis.

’t Stad in elf kamers

Op de eerste verdieping begint de wandeling doorheen Antwerpen pas echt. Op een grote tafel ligt een interactieve kaart van de stad, met daarop verschillende locaties. Een simpele vingerdruk onthult informatie over musea, opvallende gebouwen en stadsdelen. Daarna begint The Antwerp Story, het enige onderdeel van het Steen waarvoor betaald moet worden. Voor 7 of 5 euro wandelt de bezoeker doorheen elf kamers. Vaste klanten van het Steen van weleer zullen sommige ervan zeker nog herkennen.

 

 © Jan Van der Perre

Een van de kamers is volledig gewijd aan de haven en vertelt aan de hand van beeld en klank waarom die na Rotterdam de grootste van Europa is. Het is een verhaal van de grootste koffievoorraden van Europa, veel petrochemie en massa’s containers. En dat allemaal terwijl de bezoeker in het midden van een dok of kade lijkt te staan.

Zicht op … alles

Even verderop leidt een smalle deuropening naar een atelier waar modeontwerpers aan de slag zijn. Tenminste: het zijn hologrammen, en dus net echt. Ondertussen is de bezoeker al langs verschillende andere kamers gewandeld met maquettes en een oerdegelijke oude kast. De deurtjes kunnen open. Wat erachter zit, is telkens een ander verhaal.

 

 © Jan Van der Perre

Eindigen doen bezoekers op het dakterras, dat naar een hogergelegen torentje leidt met zicht op de Schelde en de stad. Niet-betalende bezoekers kunnen hier ook naartoe, met de trap of met de lift. Tot tien uur ’s avonds zelfs.

Wat ontbreekt in het Steen, is horeca. “Dat is een bewuste keuze. Er is niet voldoende ruimte voor een volwaardig café en we willen vermijden dat het hier straks vol met drankautomaten staat. Mensen kunnen na hun bezoek aan het Steen naar de Antwerpse horeca. Die is hier overal in de buurt overvloedig aanwezig”, zegt Koen Kennis.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio