Spoed Jessa kreunt onder toevloed patiënten, vrijwilligers moeten dienst uit de nood helpen

De spoeddienst van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kent een zeer grote toestroom van patiënten. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 is er een stijging van 20 procent van het aantal patiënten. De spoed schakelt vanaf maandag 8 vrijwilligers in die de verpleegkundigen kunnen helpen met niet-zorggerelateerde taken. “Hoog tijd voor een boostervaccin bij zorgpersoneel en artsen”, klinkt het.

Bron: BELGA

De opmerkelijke toestroom van patiënten is onder meer te wijten aan de vierde golf van niet-gevaccineerden met Covid-klachten en aan de uitgestelde zorg: patiënten met ernstige ziektebeelden die de afgelopen maanden niet op jaarlijkse controle zijn geweest bij hun arts of specialist. Daarnaast zijn er veel personen met alcoholintoxicatie, wat de werkdruk enorm verzwaart, klinkt het.

“De druk op het hele spoed-team is uitzonderlijk hoog, net zoals in de rest van het ziekenhuis trouwens. En dan moet de winter en het griepseizoen nog beginnen”, zegt medisch directeur Jos Vandekerkhof. “Twee elementen zorgen voor extra frustratie: dronkaards die ’s nachts binnen komen en voor overlast zorgen. Dat kunnen onze verpleegkundigen die zwaar zieken moeten helpen, nu echt wel missen. En dan zijn er meer en meer niet-gevaccineerde patiënten die met Covid-klachten binnenwandelen. Ik begrijp heel goed dat een verpleegkundige die onder druk staat, het hier erg moeilijk mee heeft.”

Het Jessa Ziekenhuis vraagt de overheid om snel een beslissing te nemen om zorgpersoneel en artsen een derde (booster)vaccinatie te geven. “Gevaccineerd zorgpersoneel dat ziek uitvalt na een besmetting is een realiteit en moeten we echt voorkomen”, aldus Vandekerkhof: “We moeten de continuïteit van zorg goed bewaken.”

Jessa zet vanaf maandag 8 vrijwilligers in om de spoed te ondersteunen. Zij zullen een aantal taken in de rand van de zorg op zich nemen, zoals het opvangen van patiënten en hun begeleider. Ook het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk geeft aan dat het steeds drukker wordt op de spoeddienst, maar dat er nog voldoende personeel voorhanden is.