De Grootouders gingen even langs bij Mortselaar en directeur van het Europees Milieuagentschap Hans Bruyninckx.  

De Grootouders gingen even langs bij Mortselaar en directeur van het Europees Milieuagentschap Hans Bruyninckx.  © Patrick De Roo

Antwerpse Grootouders voor het Klimaat stappen richting klimaatconferentie in Glasgow

Mortsel, Deurne -

Over een week gaat in Glasgow de Klimaatconferentie COP26 van start. Een delegatie van de Grootouders voor het Klimaat, met een sterke Antwerpse inbreng, zal aanwezig zijn na een wandeltocht van honderd kilometer.

Filip Spoelders

De Antwerpse Grootouders, vijf uit Mortsel en twee uit Deurne, vertrekken zondag aan het station van Berchem. Via Brussel sporen ze met de trein naar het Schotse Edinburgh. Samen met vijftien andere Belgische grootouders wandelen ze tijdens hun March for Future het laatste deel naar Glasgow. “We zullen honderd kilometer wandelen, iedere dag 25. Een bezemwagen met onze rugzakken zal ons volgen”, vertelt Ria Gielis. Zij vormt met Hilde De Belder, Erik Verhaert en Arnold Van Hove uit Mortsel en Christel Van de Walle en Wilfried Defillet uit Deurne de Antwerpse delegatie.

Ria Gielis en Erik Verhaert uit Mortsel doen mee aan de March for Future

Ria Gielis en Erik Verhaert uit Mortsel doen mee aan de March for Future © Patrick De Roo

In Glasgow willen ze een duidelijk punt maken. “We vragen dat er duurzame en bindende resultaten uit de klimaatconferentie komen. Het moeten ook sociaal rechtvaardige maatregelen komen. Want wij veroorzaken, terwijl het Zuiden lijdt”, geven ze aan.

Covoorzitter Hugo Van Dienderen van Grootouders voor het Klimaat ondersteunt deze eisen: “We vragen aan de wereldleiders dringend maatregelen te nemen om het akkoord van Parijs te realiseren. We willen een leefbare toekomst voor de volgende generaties. Nu kunnen we de gevolgen van de klimaatcrisis nog temperen. Elke decigraad telt.”

Belang van conferentie

De Antwerpse Grootouders gingen vrijdag langs bij Hans Bruyninckx. De directeur van het Europees Milieuagentschap woont in Mortsel. Hij zal uiteraard ook aanwezig zijn op de conferentie. Voor hun vertrek gaf Bruyninckx de grootouders het belang van de COP26 aan. “Ieder land moet nu zeggen wat het gaat doen om het akkoord van Parijs te halen of anders gezegd om onder de twee graden van de klimaatopwarming te blijven. Wat er nu wordt voorgesteld is niet voldoende. Afhankelijk van de berekeningen komen we uit op een globale stijgen van de temperatuur met drie tot drie en een halve graad. Het is nog mogelijk om het doel te halen, maar dan moeten we tijdens deze conferentie pushen om onder de twee graden te blijven. Ieder tiende van een graad is belangrijk.”

Hans Bruyninckx zal zeker aanwezig zijn in Glasgow.

Hans Bruyninckx zal zeker aanwezig zijn in Glasgow. © Patrick De Roo

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio