Thomas Pluymers van Klusbib met een van de Klimaankoffers die je kan ontlenen. 

Thomas Pluymers van Klusbib met een van de Klimaankoffers die je kan ontlenen. © Dirk Vertommen

Klusbib en Klimaan helpen je om energiefactuur te drukken

Mechelen -

De Klusbib en Klimaan werken samen om Mechelaars te helpen die hun energiefactuur willen drukken. Daartoe nemen ze enkele initiatieven.

Sven Van Haezendonck

Al meer dan drie jaar ondertussen moedigt Klusbib in de Potterij burgers aan om gereedschap niet langer aan te kopen, maar om het te delen met elkaar. Vanaf dit weekend huist het burgerinitiatief in een nieuwe circulaire box die het liet bouwen. De box werd gebouwd uit ecologische en hergebruikte materialen.

De ingebruikneming van de box is meteen ook de start voor een nieuwe samenwerking met Klimaan. Samen willen ze ervoor zorgen dat Mechelaars zicht krijgen op de voor- en nadelen van energiebesparende maatregelen. Burgerbeweging Klimaan vzw ontwikkelde twee zogenaamde Klimaankoffers. Vanaf dit weekend kunnen burgers deze in de Klusbib ontlenen om het energie- en waterverbruik in hun woning door te lichten.

Vanaf dit weekend huist de Klusbib in een circulaire box. 

Vanaf dit weekend huist de Klusbib in een circulaire box. ©  Dirk Vertommen

“Beide koffers zijn gevuld met tal van meettoestellen waarmee je te weten komt in wat je best kan investeren om je eigen verbruik te verminderen”, zegt Thomas Pluymers van Klusbib. Ben je van plan om enkele energieverslindende huishoudtoestellen te vervangen? Dan kan de gebruiksvriendelijke webtool ImpactSchatter je daarbij helpen.

“Met deze virtuele app en gereedschapskisten willen wij burgers ondersteunen om vat te krijgen op hun energieverbruik. Tegelijk krijgen ze ook zicht op wat ze zelf kunnen doen om hun impact op het klimaat te verkleinen”, vertelt Wim Debacker van Klimaan.

Wie kennis wil maken met de nieuwe initiatieven is zaterdag 23 oktober welkom in de Klusbib in de Potterijstraat 5 in Mechelen. Van 15 tot 18u krijg je er doorlopend meer informatie. “Als je nog niet overtuigd bent van deeleconomie of investeringen in de woning, dan ben je dat wellicht wel na een bezoekje”, zeggen Thomas en Wim.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio