Jasmin Van San. 

Jasmin Van San. © Jeroen Hanselaer

COLUMN. Vrolijke beestenboel

Jasmin Van San

Schoensnavel, wij zijn je leden geweest, herken je ons nog? Verbaasd kijk ik tijdens mijn verjaardagsfeest op naar twee uit de kluiten gewassen kerels, zeker drie koppen groter dan ik. “Uhm... Je gaat me toch even moeten helpen hoor. Wie zijn jullie nu weer?” En met het noemen van hun namen, worden jeugdige branie en schattig glimlachje van lang vervlogen tijden stilletjes één. De niet meer zo kleine patatjes delen enkele warme herinneringen met me. Samen met de goedlachse jongedame die me vlak erna gelijkaardigs komt vertellen toch wel een van de betere cadeaus die ik voor mijn verjaardag mocht ontvangen.

Om even terug te komen op die Schoensnavel. Het is een vrolijke beestenboel, onze scoutsfamilie. Maki, het aapje, met wie ik een band heb die de tijd doorstaat. Trionyx, de schildpad, met wie ik mijn verjaardag (en de zijne) al menigmaal tot in de vroege uurtjes heb gevierd. Sika, het immens lieve hert, die altijd aandacht heeft voor de kleine en grotere belangrijke dingen. Bizon, Orang-Oetang en Jariboe die mijn feestje mee afsluiten en er, als waren het grote broers, voor zorgen dat ik met een gerust hart naar huis kan. En dan heb je nog de rest van de zoo, die hoe verschillend ook, toch ook één grote familie is.

Daar heb je het. Familie. Vrijdag kwamen duizenden jongeren trots samen buiten om hun jeugdbeweging te vieren. Te vieren dat ze deel uitmaken van een groter geheel. Te vieren dat ze samen zijn en niet alleen. En om het niet te melig te maken… natuurlijk ook om koffiekoekskes te smullen en een danske te placeren. Onze jeugd. Dat ze maar feesten, lachen, gieren en nieuwe banden smeden. Onze leiders. Dat ze maar streng zijn, bemoederen, mee ravotten en oogjes toeknijpen waar het past. Als ook maar een van die jonkies later naar je opkijkt zoals ik zopas mocht meemaken, of een van die gemaakte vriendschappen eentje voor het leven blijkt te zijn… Als dat geen reden is om te vieren, weet ik het ook niet meer.

MEER OVER Met andere woorden

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio