In de toekomstige Raghenowijk worden 2.750 woningen gebouwd. 

In de toekomstige Raghenowijk worden 2.750 woningen gebouwd. ©  Atelier Claar

PVDA kritisch over plannen voor Ragheno: “Betaalbaar wonen is geen ambitie”

Mechelen -

Oppositiepartij PVDA uit kritiek op het masterplan voor de ontwikkeling van de toekomstige stadswijk Ragheno in Mechelen. “Ze mag dan wel honderd voetbalvelden groot worden, het aandeel voor mensen met een bescheiden inkomen zal niet veel meer dan een minivoetbalveldje zijn”, zegt gemeenteraadslid Dirk Tuypens.

Sven Van Haezendonck

Op basis van de voorwaarden die de stad vastlegde, moeten private ontwikkelaars minstens 5% van hun aanbod afstemmen op betaalbaar wonen. Zelf zorgt Mechelen dat van de 2.750 geplande woningen minstens 5% sociale huisvesting is. “Voor een volledig nieuw stadsdeel is dat beschamend weinig. Het is bovendien in strijd met het bestuursakkoord”, stelt Tuypens.

In dat akkoord staat dat het stadsbestuur naar 10% sociale huurwoningen streeft. “Het is bijzonder pijnlijk en ontgoochelend dat het bestuur in dit prestigieuze project de sociale ambities meteen tot beneden de beloftes laat zakken. Het eerste hoofdstuk van datzelfde akkoord heeft als titel ‘betaalbaar wonen’. Dat hele hoofdstuk dreigt een lege doos te worden”, legt gemeenteraadslid Tuypens uit.

LEES OOK: Torens in toekomstige stadswijk achter station hertekenen Mechelse skyline

Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Wonen, zegt dat het zo’n vaart niet loopt. “Die 5% is een minimumvereiste. In de praktijk maakt betaalbaar wonen meer dan 10% van het aanbod uit. Verschillende ontwikkelaars werken aan innovatieve concepten rond betaalbaar wonen en er lopen gesprekken met Woonpunt”, reageert de schepen.

Ze geeft ook aan dat de stad heel wat eisen oplegt aan de promotoren. “Ze betalen bijvoorbeeld mee aan de sanering van de historisch vervuilde grond en ze betalen per vierkante meter stedelijke ontwikkelingskosten van 100 tot 175 euro”, legt Geypen uit.

MEER OVER Politiek Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio