De bibliotheek van Kif Kif opent volgende week de deuren in Toko 139 in de Berchemse Statiestraat. 

De bibliotheek van Kif Kif opent volgende week de deuren in Toko 139 in de Berchemse Statiestraat. © Patrick De Roo

Socioculturele organisatie Kif Kif opent antiracistische bibliotheek

Berchem -

Kif Kif is een interculturele beweging die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme. De organisatie bestaat ondertussen twintig jaar en opent op 30 oktober in de Statiestraat in Berchem een antiracistische bibliotheek. Daar kunnen bezoekers een ruim aanbod aan boeken over (anti)racisme en discriminatie raadplegen.

Elien Van Wynsberghe

“Met Kif Kif werken we sinds ons bestaan rond racisme”, licht Habiba Boumaâza toe. “Door Black Lives Matter is het thema echter meer in de kijker komen te staan en zijn er ook meer mensen die er interesse in tonen. Zelf beschikken wij over heel veel boeken. Omdat kennis delen belangrijk is, zijn we tot het idee van een antiracistische bibliotheek gekomen.”

Kif Kif is gevestigd in coworkingspace Toko 139 in de Berchemse Statiestraat. Het is ook daar dat de bibliotheek zal worden geopend. “We voorzien een aanbod van ruim zeshonderd boeken”, zegt Boumaâza. “Omdat het voor ons niet haalbaar is om met een typisch uitleensysteem te werken, pakken we het anders aan. Mensen krijgen een bladwijzer. Ze kunnen bij ons komen lezen en ondertussen een koffie drinken. Wanneer ze weer weg moeten, kunnen ze hun bladwijzer achterlaten tussen het boek waarin ze aan het lezen waren. Zo kunnen meerdere mensen tegelijkertijd in een boek lezen.”

Het aanbod van de bibliotheek bestaat voornamelijk uit non-fictieboeken. “Het zijn allemaal boeken die gaan over racisme, antiracisme (het bestrijden van racisme, red.) en discriminatie maar evengoed over globalisering, identiteit, feminisme, intersectionaliteit of politiek. Naar uitgeverijen en boekhandels toe hadden we een oproep gelanceerd om boeken te doneren die over deze onderwerpen handelen. Daar hebben we zeer veel reactie op gekregen. Mensen vinden bij ons zowel klassiekers als parels. Denk aan het werk van James Baldwin of Naima Charkaoui, of aan het boek ‘Onderwijs in een gekleurde samenleving’ van Orhan Agirdag, een werk dat iedereen die van dichtbij of veraf met opvoeding te maken heeft, eigenlijk gelezen zou moeten hebben”, vindt Boumaâza. “De meeste boeken die we hier aanbieden, vind je overigens niet in een gewone bibliotheek.”

De antiracistische bibliotheek van Kif Kif opent op 30 oktober in de Statiestraat 139 met voordrachten van Mostafa Benkerroum, Nicole Boumaâza en Words of Color. De bib zal vanaf dan telkens van maandag-vrijdag tussen 10 en 17u te bezoeken zijn.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio