De Backer en Metsu zijn opgelucht dat het schilderij en de medaillons al terug zijn. 

De Backer en Metsu zijn opgelucht dat het schilderij en de medaillons al terug zijn. © RR

Verdwenen schilderij en medaillons terug in Hof ter Linden

Edegem -

De familie Roest d’Alkemade heeft een schilderij en twee medaillons teruggegeven aan de eigenaren van kasteel Hof ter Linden in Edegem. Ze werd hiervoor veroordeeld door de rechtbank.

Filip Spoelders

De familie is de vorige eigenaar van het kasteeldomein. In 2012 verkocht het zijn domein aan de Stichting Kempens Landschap, de gemeente Edegem en Natuurinvest. Maar vlak voor de ondertekening van de akte liet het beelden uit het park weghalen en nam het vier schilderijen mee uit het kasteel.

De familie Roest d’Alkemade gaf deze werken terug.

De familie Roest d’Alkemade gaf deze werken terug. © RR

Na het ontdekken van de voorwerpen bij een Frans veilinghuis klaagde de Inspectie Onroerend Erfgoed de vorige eigenaars aan. De drie nieuwe eigenaren stelden zich burgerlijke partij. Voor de schilderijen werd de familie reeds veroordeeld om ze terug te geven. De schilderij en twee medaillons die de familie nog in haar bezit had, zijn nu ook terug. “Het betreft een eerste belangrijke en symbolische stap”, reageert Philippe De Backer, directeur van Kempens Landschap.

De andere schilderijen zijn nog niet terug. “Deze zijn in het bezit van een Antwerps zakenman. Hij kocht ze voor 8.000 euro van de familie. Hij wil ze terug verkopen aan Roest d’Alkemade maar vraagt een schadevergoeding van 25.000 euro”, geeft burgemeester Koen Metsu (N-VA) aan.

Elf beelden

De zaak van de verdwenen beelden bevindt zich nu voor het Hof van Beroep in Gent, nadat een rechter in 2016 oordeelde dat de familie de beelden toch mocht meenemen. “Op 18 november volgt er een uitspraak in deze zaak. We hebben hoop op een goede afloop. Net als de schilderijen worden de elf fantastische beelden als onroerend beschouwd door hun bestemming. Wij en alle bezoekers hebben het recht te mogen genieten van deze beelden op onze unieke site”, besluit Metsu.