Eigenaar Walter Van Autgaerden bij de bres die storm Aurore in de oude boerderij sloeg. 

Eigenaar Walter Van Autgaerden bij de bres die storm Aurore in de oude boerderij sloeg. © Bart Roggeman

Aurore blaast in Niel gevel oude boerderij weg: “Niet eerste keer getroffen door noodweer”

Niel -

Niet alleen het dak van de Bosuil viel ten prooi aan Aurore, in Niel moest een deel van de puntgevel van een oude boerderij in de Broeklei eraan geloven. “Ik werd uit mijn bed geschud. Ik dacht dat het een aardbeving was”, getuigt eigenaar Walter Van Autgaerden.

Dat Aurore met stevige rukwinden door de regio trok, hebben ze ook in Niel ondervonden. Walter Van Autgaerden werd ’s nachts gewekt door een oorverdovende knal. “Ik had het al horen waaien, maar dat is hier in de open vlakte en vlakbij de Rupel niet abnormaal. Maar ineens hoorde ik een luide plof. Alles daverde.”

Toen de man in de aanpalende stalling naast de woning poolshoogte ging nemen, stelde hij vast dat Aurore de wind dwars door de gevel had gejaagd. Aan beide kanten onder het puntdak gaapt een groot gat.

Ook aan de andere kant gaapt een bres. Aurore joeg er los door heen.

Ook aan de andere kant gaapt een bres. Aurore joeg er los door heen. © Bart Roggeman

“Elke keer bij stormweer houd ik wel mijn hart vast, want het is een oud gebouw en ben beperkt in mogelijkheden qua renovatie. Weggewaaide dakpannen, dat gebeurt wel meer. Maar dit was toch echt schrikken, halfverdwaasd in mijn slaap dacht ik dat een aardbeving aan de gang was.”

Overstroming

Het is ook niet de eerste keer dat de boerderij door noodweer wordt getroffen. “Bij de grote overstromingen in 1953 stond het hier blank”, weet de eigenaar via zijn vader. “Hij is toen nog mee komen helpen.”

Hoe het nu verder moet? “Voor de veiligheid moet het dak waarschijnlijk worden ontmanteld. Hopelijk kunnen we daarna toch weer opbouwen. Ik woon hier twintig jaar en wil dit niet zo maar zonder slag of stoot opgeven.”

Bart Roggeman

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio