Vicky Versavel, hier tussen de monumentale zuilen rond de Markt, is zo in de wolken over haar nieuwe werkplek, dat ze zelfs in Schoten komt wonen. 

Vicky Versavel, hier tussen de monumentale zuilen rond de Markt, is zo in de wolken over haar nieuwe werkplek, dat ze zelfs in Schoten komt wonen. © koen fasseur

Vicky Versavel van ‘Familie’ naar Schoten: “Iedereen krijgt zijn zeg over dorpscentrum”

Schoten -

De gemeente is heel wat van plan met de Paalstraat, de Markt en de rest van het dorpscentrum. Specialisten hebben al een en ander uitgetekend, maar niks is definitief. “We geven alle inwoners en handelaars twee maanden uitgebreid de gelegenheid de voorlopige ideeën te beoordelen en eigen voorstellen te doen”, zegt Vicky Versavel, de hiervoor speciaal aangeworven projectmedewerker centrumvernieuwing.

Jan Auman

Wacht eens. Waar kennen we dat gezicht van? Juist. Voor mij zit Brenda Vermeir. Zo heette Vicky Versavel toch toen ze nog actrice was en van 1997 tot 2011 één van de hoofdrollen vertolkte in Familie, de populaire soap op VTM. Een vreselijk ongeluk - gelukkig in scène gezet - maakte een einde aan haar dagelijkse verschijning op televisie.

Vicky Versavel als Brenda in Familie in een scène met tegenspeler Chris Van Tongelen.

Vicky Versavel als Brenda in Familie in een scène met tegenspeler Chris Van Tongelen. © VTM

“Verscheidene nieuwe collega’s in het gemeentehuis spreken me er toch nog over aan”, vertelt Versavel in haar nieuwe rol van ambtenaar. “Al draag ik nu een bril en ben ik natuurlijk ook fysiek wat ouder geworden. Na m’n loopbaan als actrice ben ik zestien jaar lang zaakvoerster geweest van enkele filialen van fit- en gezondheidscentrum Infraligne. Na de verkoop daarvan, ben ik opnieuw gaan studeren: marketing en communicatie aan de AP Hogeschool.”

“Ik ben best trots dat ik dat diploma op latere leeftijd behaald heb en ook de jury van Schoten heb kunnen overtuigen dat ik de geknipte persoon ben om de Schotenaren inspraak te verlenen over het uitzicht van ‘hun’ centrum. Ik heb er ontzettend veel zin in. In deze job kan ik mijn talenten en vroegere ervaringen optimaal aanwenden.”

Burgemeester Maarten De Veuster stelt zijn nieuwste aanwinst voor, in de administratie: VIcky Versavel, projectmedewerker centrumvernieuwing.

Burgemeester Maarten De Veuster stelt zijn nieuwste aanwinst voor, in de administratie: VIcky Versavel, projectmedewerker centrumvernieuwing.© koen fasseur

DNA van Schotenaar

Ook Vicky’s werkgever Maarten De Veuster (N-VA), heeft er zin in: in de aanpak van ’zijn’ dorpscentrum. “Dat is niet alleen verouderd en op sommige stukken zelfs versleten. Het beantwoordt ook niet meer aan de verwachtingen van onze inwoners onder meer door een tekort aan groene accenten op de Markt.“

De burgemeester verwijst naar de resultaten van het grote DNA-onderzoek van de Schotenaar. Dat leverde vorig jaar liefst 1800 reacties op. Die werden overgemaakt aan het multidisciplinaire studiebureau Omgeving dat hiermee aan de slag ging en eerste schetsen uittekende voor de ruime zone Paalstraat, marktplein, Zamenhoflaan, Verbertstraat en een stuk Churchilllaan.

De gemeente peilde vorig jaar naar het DNA van de Schotenaar. Met de resultaten gingen ontwerpers van Omgeving aan de slag.

De gemeente peilde vorig jaar naar het DNA van de Schotenaar. Met de resultaten gingen ontwerpers van Omgeving aan de slag. © RR

“De primeur is begin volgende week voor de leden van de gemeenteraad”, verwijst De Veuster naar een geplande commissie. “Maar vervolgens zullen alle Schotenaren uitgebreid de gelegenheid krijgen om kennis te nemen van de eerste ideeën en schetsen en er ‘hun gedacht’ over te zeggen. Er zijn natuurlijk technische en financiële grenzen, maar we kijken uit naar verse input van de Schotenaren, die weliswaar niet allemaal architecten zijn, maar deze gemeente wel goed kennen. Ik beloof nu al om maximaal rekening te houden met hun mening.”

De burgemeester spreekt van het grootste inspraakproject ooit in zijn gemeente. En het is nu aan Vicky Versavel om de Schotenaren warm te maken voor deze centrumvernieuwing en de stortvloed aan meningen en voorstellen te stroomlijnen zodat technici ze later kunnen vertalen om hun huiswerk te verbeteren.

Inspraaklokaal bij Markt

“We zetten alle middelen in om de mening van inwoners te capteren”, ontrolt Versavel haar strijdplan dat ze opstelde in nauw overleg met de collega’s van de communicatiedienst en schepen van Inspraak Wouter Rombouts (N-VA). “Wij twee zullen twee maanden lang en drie dagen per week consultatie houden in het lokaal aan de Markt waarin vroeger ‘de weeg’ en recent nog de speelotheek Foliant zat. Maandagnamiddag, donderdagavond en zaterdagvoormiddag zullen alle voorstellen daar bekeken en toegelicht kunnen worden.”

“We sporen onze bezoekers daarbij aan tot mee-denken. Voorstellen kunnen gebeuren door het invullen van een enquête en we zetten ook digitaal alle middelen in via ons nieuwe participatieplatform Denk Mee. Eind volgende week valt een brochure in iedere brievenbus over de geplande centrumvernieuwing. Het wordt moeilijk om niet in aanraking te komen met de plannen voor het centrum.”

Vicky Versavel voor haar nieuwe werkplek: het inspraaklokaal voor de centrumvernieuwing, dat zich onder de bogen van de Markt bevindt en eind volgende week opengaat.

Vicky Versavel voor haar nieuwe werkplek: het inspraaklokaal voor de centrumvernieuwing, dat zich onder de bogen van de Markt bevindt en eind volgende week opengaat. © koen fasseur

Voor verkiezingen bezig

Burgemeester De Veuster houdt er rekening mee dat het een half jaar zal duren alvorens zijn nieuwste medewerkster haar door het college gemandateerd rapport met conclusies zal overmaken aan de ontwerpers. “De Paalstraat of het Marktplein, om maar twee belangrijke onderdelen te noemen, effectief heraangelegd krijgen voor de verkiezingen, zal niet lukken. Maar ik denk dat we op het terrein wel bezig kunnen zijn tegen eind 2024”, geeft de burgemeester inzicht in de politieke timing.

Vicky Versavel gaat geen komedie meer spelen, maar is van plan om de Schotenaren en hun meningen heel serieus te nemen. “Ook al omdat ikzelf van Schoten houd. Ik woon dan wel in Wommelgem, maar dit is geen onbekend terrein meer. Mijn zonen lopen school in het Sint-Michielscollege en zopas hebben we een nieuwe woning gevonden in Schoten. De puzzel lijkt mooi in elkaar te vallen”, straalt de helemaal verrezen Brenda Vermeir. 

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio