De cast van met Roger Nupie en regisseur Michaël Van Caeneghem . 

De cast van met Roger Nupie en regisseur Michaël Van Caeneghem . © WOAD

Persoonlijke vriend brengt verhaal van Nina Simone op planken van Elckerlijc: “Voor het eerst ligt focus op haar liefdesliedjes”

Turnhout -

Na meer dan anderhalf jaar wordt er eindelijk weer theater voor een publiek gebracht bij Hofpoortteater Elckerlijc. Het seizoen start met het verhaal van zangeres Nina Simone, live gebracht door onder meer haar intieme vriend Roger Nupie.

Wouter Adriaensen

“Ik was een jaar of 12, 13. In de supermarkt zag ik een plaat staan. Heart and Soul, van Nina Simone. Het leek alsof ze tot mij sprak. Ik kan het niet anders omschrijven.” Zo werd Roger Nupie fan van de legendarische Amerikaanse zangeres Nina Simone. Later trok hij naar Ronnie Scott’s Jazz Club in Londen om haar live aan het werk te zien. Na het concert gaf hij haar een brief en bloemen.

“Het was een idee van Joris Gielen, lid van Elckerlijc en van ons leescomité, om een voorstelling te maken over het liefdesleven van Nina Simone”, vertelt regisseur Michaël Van Caeneghem. “Daar ben ik meteen op gesprongen. Ik moest immers denken aan mijn goede vriend Roger Nupie, een goede vriend van Simone. We zijn samen opgegroeid in Keerbergen.”

Mee op tournee

Jaren nadat hij de brief aan Nina Simone had overhandigd, kreeg Roger een telefoontje van een van haar intimi. “Ze had die brief blijkbaar al die tijd bijgehouden”, zegt Roger. “In die tijd maakte ze jacht op platenfirma’s die onrechtmatig gebruikmaakten van haar muziek. Ik stelde voor om daarbij te helpen en mijn archief ter beschikking te stellen. Er werd afgesproken dat ik haar een uurtje mocht spreken. Dat werd een weekend. Een maand later ging ik mee op tournee.”

In Nina, liefziek wordt Roger geïnterviewd over zijn band met Nina Simone. “Ik mag dus gewoon mezelf spelen.” (lacht)

Maar er is meer. “Ik heb de spelers een liefdesliedje van Nina Simone laten kiezen, waarmee ze zelf aan de slag mochten”, vertelt Michaël. “Ze schreven nieuwe teksten, maakten selfieclips, brengen een monoloog, enzovoort. Zo ontstond een bijzonder theaterconcept, geen fictieverhaal of een biografie, op de planken. De inspiratie zochten de acteurs echt bij zichzelf. Dat vond ik straf en moedig. Bovendien zorgt het voor een grotere betrokkenheid en herkenbaarheid. Je moet dus helemaal geen kenner van het oeuvre van Nina Simone zijn om van deze voorstelling te genieten.”

Liefdesliedjes

Simone overleed bijna twintig jaar geleden. Dankzij haar muziek is ze allesbehalve vergeten. Zo vormden haar protestsongs deel van de soundtrack van Black Lives Matter-beweging. “Maar Nina, liefziek gaat niet over de militante Nina of over haar muzikale carrière. Haar liefdesliedjes staan centraal. Een minder bekend aspect van haar carrière, maar één dat ze zelf belangrijk vond.”

Net om die reden is dit ook een bijzondere voorstelling voor Roger, die al meewerkte aan verschillende tributes voor zijn idool en vriendin. “Voor het eerst ligt de focus op haar liefdesliedjes. ‘Make them remember I did my love songs, hoor ik haar nog zeggen. Ik ben blij dat ik daar op deze manier mee voor kan zorgen.”

Nina, liefziek speelt van 29 oktober tot en met 14 november. Alle info en tickets via de website van Hofpoortteater Elckerlijc.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio