Negen maanden na de opstart van de productie bekijkt Medimundi of het haar mondmaskers ook in andere sectoren kan verkopen. 

Negen maanden na de opstart van de productie bekijkt Medimundi of het haar mondmaskers ook in andere sectoren kan verkopen. © Mia Uydens

Medimundi verkent industriële markt met FFP2-mondmaskers

Turnhout -

Begin dit jaar rolden bij Medimundi, in de gebouwen van Cartamundi, de eerste Belgische FFP2-mondmaskers van de band. Nu de vraag in de medische sector gedaald is, bestudeert het bedrijf nieuwe mogelijkheden.

Wouter Adriaensen

De Turnhoutse spellenfabrikant startte op amper een half jaar een volledig Belgisch productieproces van FFP2-mondmaskers. Die beschermen de drager ook tegen wat ingeademd wordt, in tegenstelling tot de bekende chirurgische mondmaskers die ondertussen onderdeel zijn geworden van het dagelijkse leven. Het nieuwe bedrijf Medimundi kende een vliegende start dankzij de grote vraag binnen de zorgsector. “Daar gaan we inderdaad niet flauw over doen”, zegt CEO David Germis. “Maar Medimundi heeft geen nood aan corona om haar toekomst veilig te stellen.”

Germis erkent wel dat dit een lastige periode is. “De vraag is sterk gedaald terwijl de voorraden nog zeer groot zijn. Onze producten worden afgenomen door onder meer ziekenhuizen en apotheken maar ook door particulieren via onze webshop, bijvoorbeeld hoogrisicopatiënten. In de medische sector blijft ons FFP2-mondmasker wel in gebruik. Wij zitten dan ook in een andere situatie dan onze collega’s die chirurgische mondmaskers produceren. Zij gingen van een massaal verbruik naar quasi nul.”

Bouw, chemie en mijnen

De ambities van Medimundi waren hoog: de klok rond produceren, dertig mensen in dienst, internationaal uitbreiden… Vandaag telt de onderneming een twintigtal medewerkers aan de machines en op kantoor. “Het is een voordeel dat we onderdeel zijn van Cartamundi en mensen bij elkaar tewerk kunnen stellen”, zegt Germis

Ondertussen verkent Medimundi nieuwe opportuniteiten. “We zijn nog altijd de enige Belgische fabrikant van FFP2-mondmaskers. We werken aan verbeterde versies en ons FFP3-mondmasker met ventiel zit in de certificatiefase.” Niet alleen het gamma wordt uitgebreid. “We richten onze pijlen op andere markten. In de industrie is er altijd nood aan bescherming. Denk aan de bouw, de chemie, de staalsector en de mijnen.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio