J. (links) aan de rechtbank in Turnhout. Hij riskeert vier jaar cel voor verscheidene gewelddadige feiten. “Hij moet ‘heropgevoed’ worden”, zei zijn advocate. 

J. (links) aan de rechtbank in Turnhout. Hij riskeert vier jaar cel voor verscheidene gewelddadige feiten. “Hij moet ‘heropgevoed’ worden”, zei zijn advocate. © Britt Peeters

Drietal foltert vriend die met de politie praat: “Met een list haalden ze hem van zijn werk, bijna als een scenario”

Arendonk, Laakdal -

Poging tot doodslag, afpersing en gevangenhouding: het parket tilt zwaar aan de feiten waarvoor drie mannen uit Arendonk en Laakdal zich moeten verantwoorden. Ze zouden met de auto op drie minderjarige asielzoekers hebben ingereden, om vervolgens hun vriend, die aan de politie verklaringen had afgelegd, te knevelen en met de dood te bedreigen. De politie vond bij de hoofdverdachte heel wat nazi-attributen. Hij riskeert vier jaar cel.

Britt Peeters

Tijdens de correctionele zitting vrijdag in Turnhout onderbrak hoofdbeklaagde J. (39) uit Arendonk meermaals de procureur en de rechter. “Dit dossier is gebaseerd op leugens”, zei hij. De man staat al acht maanden onder elektronisch toezicht. “In september belde hij nog naar de politie om te zeggen dat hij dat bandje kotsbeu is. Hij vergeet dat hij het ‘bandje’ met een reden heeft”, zei procureur Ellen De Ketelaere.

In augustus 2020 werd J. opgebeld door M., een vriend. Hij zat ‘s avonds op zijn fiets in Arendonk en kwam drie minderjarige jongens tegen die op dat moment in het asielcentrum van Arendonk verbleven. Hij verklaarde later dat hij op zijn gsm zat en de jongens te laat had opgemerkt, waardoor er bijna een aanrijding en een discussie ontstonden. Uiteindelijk wandelden de jongens gewoon verder.

“De man belde naar J. omdat hij zich naar eigen zeggen bedreigd voelde. J. kwam samen met tweede beklaagde B. (39) met de auto ter plaatse. J. zei dat hij het wel zou regelen”, legde de procureur uit. De drie jongens deden later aangifte bij de politie: ze werden door de auto achtervolgd en konden maar net wegspringen. J. was verbaal agressief, klopte op de motorkap, gooide met een blikje en zei nadien tegen zijn vriend dat hij hen goed ‘bang had gemaakt’. Hij zou ook geroepen hebben dat ze achter hun draad moesten blijven zitten.

Hakenkruisen

“Dat was niet de beste opmerking”, gaf hij toe in de rechtbank. Procureur De Ketelaere zei ook dat de politie bij de huiszoeking bij J. attributen zoals hakenkruisen, een Hitler-straatnaambord, en andere nazi-attributen aantrof. “De slachtoffers droegen traditionele kledij. Dat is een trigger voor sommige mensen”, zei ze.

Rechter Willemijn Verhoeve vroeg of J. een probleem had met mensen van allochtone afkomst. “Helemaal niet, ik werk met sommige allochtonen samen”, antwoordde hij.

Ook de voogden van de minderjarige jongens namen het woord. “De jongens zijn geboren in oorlogsgebied en kennen niets anders dan geweld. Waarom moest ook dit geweld gebeuren? Omdat ze er anders uitzien? Ik kan het niet aan hen uitleggen”, klonk het.

“Pure foltering”

Het eerste feit leidde tot een ander gewelddadig incident in februari 2021. M. werd naar aanleiding van de feiten in Arendonk uitgenodigd voor verhoor. “Maar hij was doodsbang om iets te vertellen. Hij ontkende aanvankelijk alles. Maar toen hij met het onderzoek geconfronteerd werd, kon hij niet anders dan vertellen wat er gebeurd was.” Het gevolg: ook M. werd slachtoffer van de agressie van J.

“Voelde u zich verraden?” vroeg de rechter. Daar kon J. geen duidelijk antwoord op geven. Hij gaf een derde beklaagde, M. (23) uit Laakdal, de opdracht om M. op te halen van zijn werk. “Met een list werd M. naar de uitkijktoren aan de Asselbergen in Arendonk gebracht. Daar stonden J. en B. hem op te wachten. Het is bijna een scenario”, zei De Ketelaere. “J. sleurde de man uit de camionette en gaf hem verscheidene meppen. Hij verplichtte hem om zijn simkaart stuk te bijten en gooide die weg. Dan reden ze met hem naar het kanaal en bedreigden hem met de dood. Pure foltering”, legde de advocaat van M. uit.

De beklaagden haalden slachtoffer M. met een list van zijn werk en brachten hem naar de uitkijktoren in Arendonk, om hem daar te bedreigen.

De beklaagden haalden slachtoffer M. met een list van zijn werk en brachten hem naar de uitkijktoren in Arendonk, om hem daar te bedreigen. © Eddy Meulemans

M. kwam zelf niet naar de rechtbank omdat hij volgens zijn raadsman nog altijd doodsbang was. “Ze noemden hem ‘vuile rat’ en ‘verrader’. M. verloor een tand bij een van de slagen die hij moest incasseren. ‘Het zou niet de eerste keer zijn dat ze iemand in het kanaal zouden vinden’, dreigde J. Vervolgens brachten ze M. naar het appartement van J., waar hij samen met zijn moeder woont.”

Daar werd M. op een stoel vastgebonden met handen en voeten, om nog meer slagen te krijgen. Ook de moeder van J. zou daarbij aanwezig geweest zijn. Volgens slachtoffer M. zou zij haar zoon zelfs hebben aangemoedigd. J. liet de man uiteindelijk gaan. Het parket eist een celstraf van vier jaar voor J., drie jaar voor B., twee jaar voor M. en zes maanden voor de moeder van J., voor schuldig verzuim.

Agressieprobleem

Voor de poging tot doodslag vroeg de advocate van J. de vrijspraak. “Hij was verbaal agressief, maar is absoluut niet op hen ingereden. Over de objecten die bij hem werden aangetroffen: J. is een verzamelaar. Zulke objecten hebben een historische waarde”, zei ze.

De andere feiten werden niet betwist. “Dat had niet mogen gebeuren. Hij was enorm geschrokken toen hij de kwalificatie ‘poging doodslag’ las. Dat creëerde paniek. Hij beseft dat hij een agressieprobleem heeft en moet ‘heropgevoed’ worden.”

De advocate van J. vroeg een straf met uitstel gekoppeld aan probatievoorwaarden. Ook de advocaten van B. en M., die verklaarden dat ze niet wisten dat J. geweld zou gaan gebruiken, vroegen de vrijspraak. Hetzelfde geldt voor de moeder van J. “Zij was die avond niet in de ruimte aanwezig, ze lag in een ziekenhuisbed”, zei haar advocaat. Vonnis op 5 november.

MEER OVER Misdaad Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio