Frank en Jellert klinken met hun Schoppeke. © Dirk Vertommen

Vader en zoon brengen met Schoppeke zelfgebrouwen bier op de markt

Mechelen -

In een aantal Mechelse horecazaken kan je vanaf nu ook een Schoppeke bestellen. Het is het zelfgebrouwde bier van Frank Schaepherders en zijn zoon Jellert. Momenteel zijn er al twee verschillende varianten op de markt. “Maar eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby”, zeggen ze.

Stijn Van de Sande

Vader en zoon Frank (62) en Jellert (29) Schaepherders uit Mechelen lusten al eens graag een pintje. Dat zette Frank er enkele jaren geleden toe aan om zelf te beginnen brouwen. “Ik wilde al lang eens een eigen bier brouwen en ben er veel over beginnen te lezen en spreken”, zegt hij. “Toen ik er wat meer over wist, vroeg ik Jellert om mee te doen en zo is de bal aan het rollen gegaan. Niet veel later hadden we thuis al een kleine installatie staan.”

De eerste brouwsels sloegen meteen aan. “Toen vrienden ons allereerste bier proefden, vonden ze het meteen goed. We zijn het daarna beginnen verfijnen en zo is Schoppeke ontstaan. We brouwden het in eerste instantie enkel voor eigen gebruik en voor wanneer er vrienden of familie op bezoek waren. Maar zij waren zo positief over het bier dat we er toch over gingen nadenken om het effectief op de markt te brengen.”

Dat was niet eenvoudig, want om het bier te verkopen moet je niet alleen voldoende kunnen brouwen, de installatie moet ook gekeurd zijn. “Onze thuisinstallatie was veel te klein, dus doen we nu een beroep op een andere brouwerij om het Schoppeke op grotere schaal te brouwen. Dat is nog steeds geen massaproductie, want we willen het bewust kleinschalig houden, maar we kunnen ons bier nu wel aan een groter publiek verkopen.”

Er zijn twee varianten van het Schoppeke. © Dirk Vertommen

Momenteel zijn er twee varianten van het Schoppeke op de markt. “De IPA heeft een alcoholpercentage van 6% en een licht bittere afdronk. Er zitten ook fruitige aroma’s in en het heeft een lichtgerookte toets. De tripel is iets sterker met een alcoholpercentage van 8,5%. We hebben nog heel veel ideeën voor andere smaken, maar voorlopig focussen we ons nog even op deze twee. We combineren het brouwen beide met een voltijdse job, dus het moet behapbaar blijven.”

Het Schoppeke kan besteld worden via de website en is ook te koop in enkele Mechelse horecazaken. “Bij Bar Makadam op de Grote Markt stond het een tijdje op de suggestiekaart”, zeggen Jellert en Frank. “Maar het deed het zo goed dat het nu is opgenomen op de reguliere kaart. Daar zijn we best trots op. Ook café Het Maanlicht gaat het aanbieden. In restaurant Graspoort kan je het eveneens bestellen.”

www.schoppeke.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio