© Jiří Sláma

Bart Jacobs krijgt gemeentelijke cultuurprijs

Bornem -

Tijdens een orgelconcert zondag in de centrumkerk van Bornem krijgt Bart Jacobs de cultuurprijs 2021 van Bornem

Guy Delforge

Bart Jacobs is een muzikale duizendpoot. Hij groeide op in Sint-Amands in een heel muzikaal gezin en zette al snel zijn eerste stappen in de muziekwereld. Op zijn achtste volgde hij muziekschool in Buggenhout waar hij notenleer en dwarsfluit volgde. Vanaf zijn twaalfde volgde Jacobs orgel bij Raf Vandermeulen aan de academie van Bornem. Na zijn humaniora studeerde hij orgel, klavecimbel, kamermuziek en basso continuo aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Reitze Smits en Kris Verhelst. Bart Jacobs haalde zijn masterdiploma’s met grootste onderscheiding en volgde masterclasses bij onder meer Martin Haselböck, Hans Van Nieuwkoop en Jos Van Immerseel.

Na zijn studies werd hij docent orgel en klavecimbel aan het Stedelijk Muziekconservatorium in Mechelen, aan de Academie van Muziek, Woord en Dans van Bornem en aan de gemeentelijke muziekacademie van Sint-Agatha-Berchem. Momenteel doceert hij alleen nog in Bornem en aan het Lemmensinstituut.

“Het is fantastisch dat Bornem de thuisbasis is van muzikanten zoals Bart Jacobs”, zegt schepen voor Cultuur Jurgen De Maeyer. “Zijn impressionante, internationale carrière, getuigt van een gedrevenheid vanuit een zeldzaam muzikaal talent. Deze prijs is dan ook dubbel en dik verdiend.”

In 2000 werd Bart Jacobs benoemd tot organist van het Brusselse kathedraalkoor. Met dit koor nam hij verschillende cd’s op met Vlaamse muziek voor koor en orgel. Tussen 2006 en 2010 won hij prijzen op internationale orgelconcoursen. In 2012 werd hij benoemd tot organist-titularis van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Daarnaast is hij sedert 2013 als organist ook verbonden aan de Onze-Lieve-Vrouw-en-Leodegariuskerk van Bornem. Als solist en basso continuo-speler concerteerde Jacobs in heel Europa en treedt hij op met gerenommeerde ensembles.

In 2019 ontving Jacobs de prestigieuze Diapason d’ or met zijn cd Orgelconcerto’s van J. S. Bach, opgenomen in de centrumkerk in Bornem. De Diapason d‘or is de belangrijkste onderscheiding in het Franse cultuurgebied voor klassieke muziekopnames waarbij de meest opmerkelijke en kwalitatief hoogstaande cd wordt onderscheiden.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio