Na renovatie komen er in het historisch waardevolle Socarégebouw kantoren. 

Na renovatie komen er in het historisch waardevolle Socarégebouw kantoren. © PSR-CODIC

MALT geeft verlaten industriële sites aan Mechels station nieuwe toekomst

Mechelen -

MALT, dat is de naam van het project dat de verlaten en verwaarloosde sites van Inofer en Trap in de Mechelse stationsbuurt een nieuwe toekomst geeft. Na de eerste sloopwerken afgelopen zomer start in het najaar van 2022 de bouw van de eerste fase. In het nieuwe stadsdistrict verrijzen meer dan zestig nieuwe woongelegenheden, ruim 20.000 vierkante meter kantoren en plek voor horeca.

Sven Van Haezendonck

Heel het gebied tussen de Leuvense Vaart, de Postzegellaan en Guldendal heeft een industrieel verleden. De voormalige metaalfabriek van Inofer aan de Leuvense Vaart staat al leeg sinds het faillissement in 2013. Ook het voormalige houtbedrijf is ondertussen al enkele jaren verlaten. Tegen eind 2024 moet dit stadsdeel er helemaal anders uitzien, want dan moet MALT in principe klaar zijn.

“Na jaren van storende leegstand krijgt deze site opnieuw een kloppend hart. Een van de laatste vervallen sites in onze stad wordt getransformeerd tot een nieuwe hotspot”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). In 2015 kwamen op de site twee tieners om het leven bij een dramatisch ongeval. De afhandeling van het faillissement was toen nog bezig en de vader van een van de slachtoffers hoopte op een snelle sanering van het terrein.

In overleg met stad

De nieuwe eigenaars PSR-CODIC en Tervia’s-Triginta maken daar nu werk van. Binnen de contouren en visie van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Guldendal bis werkten ze in nauw overleg met de stad een masterplan uit. Dat maken ze concreet in een verkavelingsplan. De projectontwikkelaars realiseren op de site 21.300 vierkante meter kantoren en nog eens 8.688 vierkante meter woningen.

Schepen Greet Geypen en burgemeester Alexander Vandersmissen samen met projectleider Julie De Pauw van PSR en Christophe Jacobs, directeur van CODIC België, op de site. 

Schepen Greet Geypen en burgemeester Alexander Vandersmissen samen met projectleider Julie De Pauw van PSR en Christophe Jacobs, directeur van CODIC België, op de site. ©  Stad Mechelen

“Dankzij de aanleg van een groot publiek domein met een speeltuin en een petanquebaan kunnen niet alleen de toekomstige bewoners, maar ook de omwonenden genieten van extra groen in hun buurt”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsvernieuwing. Het openbaar onderzoek voor het project is recent afgerond. De komende maanden werken de ontwikkelaars hun plannen voort uit. Daarna vragen ze een omgevingsvergunning aan.

Industrieel erfgoed

Op de site staat heel wat industrieel erfgoed dat bewaard blijft. Daartoe werken de ontwikkelaars samen met Callebaut Architecten, het bureau dat meewerkte aan de restauratie van Het Predikheren. De projectnaam MALT is overigens een knipoog naar Malterie Vandermolen, de mouterij die ooit op de site gevestigd was. Later is dat de rubberfabriek Socaré geworden en uiteindelijk Inofer Productions.

Het negentiende-eeuwse gebouw aan de Geerdegemvaart is een van de meest iconische op de site. “In het gerenoveerde gebouw komen kantoren”, zegt Julie De Pauw, manager ontwikkeling bij PSR. Het dochterbedrijf van de Jan De Nul Group is gespecialiseerd in de herbestemming van brownfieldsites. Samen met CODIC legt het bij de nieuwe ontwikkeling van de voormalige Inofer-site de focus op kantoren. Daarnaast komen er in Guldendal ongeveer 28 nieuwbouwwoningen.

Een impressie van de nieuwe woningen in Guldendal. 

Een impressie van de nieuwe woningen in Guldendal. ©  PSR-CODIC

Bij de herbestemming van de Trap-site, een project van Tervia’s en Triginta, gaat er veel aandacht naar wonen. De blikvanger van die site, de voormalige meubelfabriek Van Craen, wordt compleet gerenoveerd om er lofts van te maken. “Wij realiseren in het gebouw dertien loftappartementen en acht loftwoningen”, zegt Lars Smekens, managing director bij Tervia’s.

Ondergrondse parking

In de voormalige showroom van Trap is ruime voor vijf gerenoveerde woningen. “Wij bouwen daar nog een nieuwe woning aan. In het binnengebied bouwen we negen nieuwbouwappartementen”, vertelt Smekens. Het voormalig stooklokaal wordt herbestemd tot gemeenschapsruimte met een skyhouse. “Die woning met twee verdiepingen wordt een echte eyecatcher. Op onze site trekken wij ook nog een nieuwbouw op met 3.000 vierkante meter kantoren.”

De ontwikkelaars investeren samen in een ondergrondse parkeergarage met meer dan 350 plaatsen die haar in- en uitrit krijgt op de Postzegellaan. Binnenkort gaat de sloop op de site voort, om vervolgens begin 2022 een tijdelijke inrit aan te leggen voor de werf. De bouw zelf begint volgens de huidige timing in het najaar van 2022. “Het project past voor ons binnen een ruimere visie om de stationsbuurt te herwaarderen en gaat samen met andere grote stadsontwikkelingsprojecten zoals Ragheno”, legt schepen Geypen uit.

LEES OOK: Torens in toekomstige stadswijk achter station hertekenen Mechelse skyline

Nieuwbouwkantoren met rechts de voormalige meubelfabriek Van Craen, waar loften komen. 

Nieuwbouwkantoren met rechts de voormalige meubelfabriek Van Craen, waar loften komen. © PSR-CODIC

Het Socarégebouw na renovatie. 

Het Socarégebouw na renovatie. ©  PSR-CODIC

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio