De sociale huurwoningen De Blokskens, een samenwerking tussen De Zonnige Kempen en de gemeente, werden in 2014 ingewijd. 

De sociale huurwoningen De Blokskens, een samenwerking tussen De Zonnige Kempen en de gemeente, werden in 2014 ingewijd. © kma 

Gemeente moet tand bijsteken voor meer sociale woningen

Zandhoven -

De gemeente hinkt achterop op het vlak van de realisatie van sociale woningen en moet van de Vlaamse overheid een tandje bijsteken. Er staan enkele projecten in de steigers, die schepen Steven Van Staeyen (CD&V) tijdens de gemeenteraad kort toelichtte.

Kristin Matthyssen

Wonen-Vlaanderen beoordeelt de plannen van aanpak van gemeenten om hun sociaal bindend objectief te behalen. Zandhoven werd onderverdeeld in categorie 2b, wat betekent dat ze onvoldoende inspanningen levert. Net nu ook maakt de overheid werk van de vorming van een toekomstige woonmaatschappij Antwerpen Midden en Noord, waardoor Zandhoven zijn vertrouwde samenwerking met sociale huisvestingsmaatschappij De Zonnige Kempen (Westerlo) en SVK Woonkans (Lier) zou verlaten. Op zich sluit Antwerpen Midden en Noord wel beter bij Zandhoven aan. Hierin komen de gemeenten uit de Voorkempen.

Schepen Steven Van Staeyen (CD&V) geeft toe dat Zandhoven een versnelling hoger moet schakelen. De gemeente heeft wel al een overeenkomst met projectonwikkelaar IPON uit Temse voor de realisatie van acht sociale huurwoningen in de nieuwe verkaveling Fonteinstraat/Fatimalaan in Pulle. De gemeente verleende hiervoor de vergunning, maar IPON trok die zelf in nadat het departement Omgeving in beroep bezwaar had aangetekend tegen de vergunning bij de provincie. Het nu nog aanwezig bos zou de ‘spelbreker’ zijn. De gemeente verwacht dat IPON een aangepast plan zal indienen en opnieuw een vergunning zal aanvragen, maar dat de acht sociale huurwoningen hierin overeind zouden blijven.

Voorts ziet de gemeente nog mogelijkheden voor drie sociale huurwoningen in de Dorpsstraat in Pulle, in de Veerstraat in Viersel ter hoogte van nummer 59 en werden allerlei panden en gronden in eigendom van de gemeente die in aanmerking zouden kunnen komen voor sociale woningen doorgelicht.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio