Het jeugdorkest van KFOW in actie in de zaal van café De Compagnon, de vaste uitvalsbasis van de fanfare. 

Het jeugdorkest van KFOW in actie in de zaal van café De Compagnon, de vaste uitvalsbasis van de fanfare. © Dirk Vertommen

‘De Hinnen’ trappen feestjaar af met vertraging: “Elke maand activiteit voor 150ste verjaardag”

Wiekevorst -

Koninklijke Fanfare Onafhankelijkheid Wiekevorst is dit jaar 150 jaar geworden. In principe had het feestjaar eind 2020 al moeten beginnen, maar daar stak corona een (dirigeer)stokje voor. De aftrap werd uiteindelijk donderdag gegeven met een academische zitting in café De Compagnon, de vaste uitvalsbasis van de fanfare. Nog tot oktober 2022 plant de vereniging maandelijks activiteiten.

Kristof Van Rompaey

Er zit muziek in de Heistse deelgemeente Wiekevorst. Het dorp heeft nog steeds twee fanfares: Koninklijke Fanfare De Sint-Jansvrienden en Koninklijke Fanfare Onafhankelijkheid Wiekevorst (KFOW). Lokaal staan ze respectievelijk bekend als de Hanen en de Hinnen. “Omdat wij de oudste van de twee zijn, worden we ook wel de ouwe genoemd”, vertelt voorzitter Marc Van Houdt van de Hinnen.

Een beeld uit het archief van de fanfare.

Een beeld uit het archief van de fanfare. © KFOW

Vermoedelijk begon KFOW al te musiceren in 1870, maar in maart 1871 ondertekende het toenmalig bestuur het allereerste reglement. In 1946 werd een poging gedaan om de twee vooroorlogse fanfares van Wiekevorst te verenigingen, maar het bleef bij één optreden. In de recentere geschiedenis kreeg Bert Van Thienen het dirigeerstokje in handen. Hij gaf de fakkel eind vorig jaar door aan Tom D‘Joos. Sinds 2009 dirigeert Kevin Van Giel het jeugdorkest.

 

 © Dirk Vertommen

Met de academische zitting van afgelopen donderdag is de fanfare nu toch aan haar feestjaar kunnen beginnen. Een jaar lang vindt er maandelijks een activiteit plaats. Op zaterdag 6 november staat de volgende al gepland. “We organiseren dan onze vijfjaarlijkse heksentocht”, vertelt de voorzitter. “Toevallig valt die nu mee in ons feestprogramma. De wandeling is al bijna uitverkocht. Er is plaats voor 750 deelnemers.”

Stevige afsluiter

Op zaterdag 18 december palmt de fanfare de kerk van Wiekevorst in met een kerstconcert. “Normaal speelt dan onze jeugd, maar nu neemt ook de grote fanfare deel. Voor ons feestjaar komt Barbara Dex langs als gastvedette. We spelen het concert die dag twee keer”, zegt Van Houdt. “Ons teerfeest in januari wordt ook een mijlpaal. Vijfentwintig jaar geleden teerden we 125 uren lang. Nu maken we er 150 van. Normaal teren we op de maandag en dinsdag na Driekoningen. Nu beginnen we er de woensdag daarvoor al aan. Elke dag is er iets gepland.”

Een beeld uit het archief van de fanfare.

Een beeld uit het archief van de fanfare. © KFOW

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 april 2022 plant de fanfare haar traditioneel muziekconcert. “Dat is intussen ook alweer twee jaar geleden”, zegt Van Houdt. “Van 5 tot 9 augustus vieren we Straatjeskermis, waar we voor de gelegenheid nog eens een echte spiegeltent naartoe laten komen. We sluiten ons feestjaar in 2022 af met een promsconcert met Lady Linn en Raymond van het Groenewoud in de sporthal van Wiekevorst.”

Moeilijke heropstart

De fanfare telt ongeveer 75 muzikanten, waarvan een twintigtal jeugdleden. De voorzitter merkt nog op dat de heropstart van het verenigingsleven na corona niet vanzelfsprekend was. “Allerlei verenigingen lagen er bijna twee jaar tussenuit. Veel mensen zochten in die tijd een andere hobby”, stelt hij. “Ook wij hebben nog altijd een paar muzikanten die we niet terugzien. We merken ook dat we meer moeite moeten doen om iedereen samen te krijgen. Hopelijk komt corona nu niet opnieuw roet in het eten gooien.”

 

 © Dirk Vertommen

Tijdens de academische zitting werd donderdag onder meer het programma van het feestjaar toegelicht. Burgemeester Luc Vleugels (CD&V) sloot af en gaf het officieel startschot van de feestelijkheden. Nadien nodigde de fanfare alle plaatselijke verenigingen uit op een receptie.MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio