Ward Belmans keert terug als gemeenteraadslid voor Groen, in opvolging van Jordi De Vlam die verhuist. 

Ward Belmans keert terug als gemeenteraadslid voor Groen, in opvolging van Jordi De Vlam die verhuist. ©  kma

Ward Belmans (Groen) keert terug in gemeenteraad na ontslag Jordi De Vlam

Zandhoven -

Eerst hield hij nog een vurig pleidooi voor de opmaak en uitrol van een gemeentelijke onthardingsstrategie. Nadien kondigde Groen-gemeenteraadslid Jordi De Vlam (28) onverwacht zijn ontslag aan. Door een verhuis kan hij niet langer zetelen. Pullenaar Ward Belmans (71) keert hierdoor volgende maand na bijna een kwarteeuw terug in de gemeenteraad van Zandhoven.

Jordi De Vlam (Groen) zorgde donderdag voor de grootste verrassing van de gemeenteraad. Eerst had hij nog op de hem kenmerkende manier zijn standpunten verdedigd. Rustig maar vastberaden. Zo pleitte hij nu voor een opmaak en uitrol van een uitvoeringsgerichte gemeentelijke onthardingsstrategie. En zoals vaak kreeg hij wel een schouderklopje van de CD&V-meerderheid, maar geraakte zijn voorstel niet goedgekeurd, ditmaal wegens “te vroeg”.

Op het einde nam De Vlam het woord. Dat het toch een emotioneel momentje was, bleek uit het feit dat hij een tekst van een blad voorlas. De Vlam heeft iets kunnen kopen in de Antwerpse rand, gaat verhuizen en moet daarom zijn zitje afstaan. In oktober 2017 volgde hij de overleden Leo Rens op. “Zeker gezien die omstandigheden op dat moment vond ik het een grote eer om te mogen zetelen. (...) Met de verkiezingen van 2018 kreeg ik opnieuw het vertrouwen. Jammer genoeg hielden we het ook toen op één zetel. (...) Ondanks dat we vanuit onze fractie zelden jullie mening konden veranderen hebben zijn we er toch enkele keren rechtsreeks of onrechtstreeks in geslaagd een invloed uit te oefenen op het beleid.”

“Ik denk bijvoorbeeld aan de statiegeldalliantie of het steunen van burgers bij het indienen van bezwaarschriften tegen ruimte-opslokkende projecten. Daarnaast hoop ik dat ik jullie heb geholpen om met sommige zaken bewuster om te gaan: zoals het beschermen van open ruimte, bomen en bossen, de urgentie van de klimaatplannen, de verappartementisering, parkeerbeleid en ga zo maar door.”

Content

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) zei dat het ontslag van De Vlam hem wel iets deed. “Leo zou content zijn geweest met de manier waarop je hem heb opgevolgd”, doelde de burgemeester op voorganger Rens, die dezelfde rustige standvastigheid hanteerde. “Ik ben blij dat ik u bij dat laatste agendapunt nog een uitgestoken hand heb gereikt.” Ook N-VA liet zijn waardering blijken.

Ward Belmans (71), die van 1982 tot 1997 voor toenmalig Agalev in de gemeenteraad zetelde, neemt vanaf volgende maand al de plaats van Jordi in. Hij gaat opnieuw naast Jef Oorts (CD&V) zitten zoals vroeger. Jarenlang stond in de verslagen van de gemeenteraad in het gemeenteblad: Belmans stemt tegen. Dat kan nu opnieuw. Ward Belmans is geboren en getogen in Pulle en is de lokale politiek altijd op de voet blijven volgen. Hij behoort tot de absolute Groen-boegbeelden van Zandhoven en heeft een iets directere en lichter ontvlambare stijl dan De Vlam. kma

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio