Beschermde typistenzaal Brepols is in ere hersteld

Turnhout -

Vlaams minister-president Jan Jambon opent vrijdagavond ‘het Monument’. Dat monument is de beschermde typistenzaal van Brepols en het sluitstuk van de nieuwe Kunstencampus.

Guy Van Nieuwenhuysen

Met een druk op de rode knop bracht Jan Jambon nieuw leven in het oude kantoorgebouw. Balletdansers van de academie brachten de genodigden even terug naar de tijd dat tientallen typisten op deze plaats facturen en bestelbonnen schreven.

De fabrieksgebouwen van Brepols stonden jarenlang te verkommeren. Ook de typistenzaal, een kantoorgebouw dat in 1937 is gebouwd, onderging dat lot. Tot iemand ontdekte dat het gebouw een echte erfgoedparel is, een mooi voorbeeld van Nieuwe Zakelijkheid.

Marc Boogers, Francis Stijnen, Greet De Clerck, Peter Van den Heuvel  en Dominique Selen. 

Marc Boogers, Francis Stijnen, Greet De Clerck, Peter Van den Heuvel en Dominique Selen. ©  Guy Van Nieuwenhuysen

Rond de eeuwwisseling werd het gebouw beschermd. Die beslissing hypothekeerde op dat ogenblik de bouwplannen van de toenmalige eigenaar, maar zou, nadat Heeren Group het terrein had gekocht, een van de blikvangers van de Turnovasite moeten worden.

Met een druk op de rode knop opent minister-president Jan Jambon de Kunstencampus. 

Met een druk op de rode knop opent minister-president Jan Jambon de Kunstencampus. ©  Guy Van Nieuwenhuysen

De nieuwe Kunstencampus die op de Turnovasite is gebouwd, is al vier jaar in gebruik. “De renovatie van het kantoorgebouw liet een paar jaar op zich wachten”, zegt schepen van Facility Management Francis Stijnen (CD&V). “Aan de renovatie van een beschermd monument gaat een omvangrijke procedure vooraf. Turnhout investeert in de renovatie 4,2 miljoen euro, waarvan de Vlaamse dienst Onroerend Erfgoed 1,6 miljoen subsidieert.”

Het kantoorgebouw is in zijn oude glorie hersteld, tot de originele kleuren van het behangpapier toe. Vandaag biedt het Monument plaats aan het secretariaat, de lerarenkamer, kantoren van de directie, een aantal vergaderlokalen en ateliers voor de middelbare graad van de tekenacademie. De typistenzaal zal dienstdoen als polyvalente ruimte. “Hier kunnen tentoonstellingen plaatsvinden, als ook sommige stedelijke evenementen”, belooft schepen van Kunstonderwijs Marc Boogers (Groen).

Dansers van de academie verrassen de genodigden met een aangepaste performance. 

Dansers van de academie verrassen de genodigden met een aangepaste performance. ©  Guy Van Nieuwenhuysen

De totale Kunstencampus is nu 3.038 vierkante meter groot. “Het Monument is de kers op de taart voor de 3.000 leerlingen van onze academies”, glundert algemeen directrice Greet De Clerck. “Sinds we naar deze plaats zijn verhuisd, brachten al tientallen collega’s van andere academies ons een bezoek.”

Zaterdag kan iedereen kennismaken met het nieuwe gebouw. Van 12 tot 17u zijn er rondleidingen. Leerlingen van de afdeling Woord doen geregeld interventies en in de dans- en concertzaal zijn diverse optredens gepland.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio