© Stuifzand

Helft Kempense bibliotheken legt klanten in de watten

Balen, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Laakdal, Meerhout, Olen, Mol, Retie, Vorselaar -

De twee grote samenwerkingsverbanden tussen openbare bibliotheken in de zuiderhelft van de Kempen -Neteland en Stuifzand- houden zaterdag 23 oktober respectievelijk een verwendag en een openingsfeest.

Hans Otten

Alle bibliotheken in onze provincie hielden de twee voorbije weken hun deuren gesloten omdat ze overschakelden naar een nieuw uniform softwaresysteem. Sinds eind deze week ontvangen de meeste bibs weer hun geliefde klanten of gebruikers, maar twee grote zones in onze regio laten die heropening niet zomaar voorbijgaan. De feestelijke (her)opening in het samenwerkingsgebied Stuifzand en de verwendag in samenwerkingsverband Neteland hebben dan ook hun goede redenen om de kurken te laten knallen.

Stuifzand

In de zone Stuifzand werken de bibliotheken van Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Olen, Mol en Retie al verscheidene jaren structureel samen, maar ze gaan daar nu meteen enkele stappen verder in. “We zetten nu de stap naar een echte regiobib”, klinkt het bij samenwerkingsverband Stuifzand. “We delen vanaf nu hetzelfde leenreglement. Dat brengt alleen maar voordelen met zich mee. Zo is je lidmaatschap tot en met 25 jaar gratis en betaal je daarna minder lidgeld -5 euro- om meer materialen -maximaal twintig stuks- te kunnen uitlenen. Welke veranderingen dat met zich mee brengt, verschilt natuurlijk van bib tot bib.”

De Stuifzand-bibliotheken stuiven er zaterdag in met feestelijke activiteiten voor alle leeftijden in iedere afdeling. Zo fleuren een boekendomino en De Verhalenweverij Balen op, tekenen in Geel striptekenaar Wim Swerts en stadsdichter Maarten Vanhoof present, vereeuwigen lokale illustratoren Rosemarie De Vos en Zwam (alias Bram Zwinnen) een stukje van de Laakdalse bib, zorgt clown Griet voor kindervertier in Meerhout en verzint Geert De Kockere haiku’s tijdens de tweedaagse feestdag in Mol.

Neteland

Het samenwerkingsverband Bibliotheek Neteland plant zaterdag 23 oktober naar goede gewoonte haar grootse verwendag van de vaste klanten. Die krijgt een extra feestelijke uitstraling omdat ook deze betrokken besturen van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar overstappen naar eengemaakt lidmaatschap en bibreglement. In deze zone is het lidmaatschap gratis wanneer je jonger bent dan achttien, vanaf dan kan je kiezen tussen een basisabonnement met maximaal vijftien materialen per beurt aan 5 euro per jaar, of een comfortabonnement met maximaal dertig materialen per beurt aan 10 euro per jaar.

De verwendag gaat gepaard met allerlei animatie en traktaties. Zo zijn in Grobbendonk een bloemenfluisteraar en theatergezelschap Kip Van Troje aanwezig, vind je in Herentals een gamehoek, karikaturist en kinderkapsalon, vermaken de pretcamionette en de prentenboekendans de kinderen in Herenthout, kan je je laten betoveren door het poëtisch kapsalon of het lekkers van Klimaatmakers in Olen en is niemand veilig voor de fluistergedichten van Collectief Dichterbij of de karikaturen van Steven De Rie en Maggy Jacqmin in Vorselaar.

www.regioneteland.be, www.stuifzand.be

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio