Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

De cast en regisseurs van ‘Red Sandra’: Sven De Ridder, Lien Willaert, Jan Verheyen, Rosalie Charles en Darya Gantura. 

De cast en regisseurs van ‘Red Sandra’: Sven De Ridder, Lien Willaert, Jan Verheyen, Rosalie Charles en Darya Gantura. ©  jhs

Regisseurs geschrokken door eerste reacties op première ‘Red Sandra’: “Beschaamd omdat ze zich een oplichter herinnerden”

Antwerpen -

Na twee keer uitstel kon de film Red Sandra van regisseurskoppel Jan Verheyen en Lien Willaert eindelijk in première gaan. “We zijn geschrokken door de eerste reacties, dit eerherstel was nodig”, meende Jan Verheyen gisteravond.

“Eindelijk begint Red Sandra aan zijn carrière bij het grote publiek”, klonk het opgelucht bij Jan Verheyen. Het werd een bewogen avond want Red Sandra is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een meisje met een zeldzame spierziekte. Ze kon alleen gered worden met een peperduur medicijn en de vader (Sven De Ridder) van Sandra (Rosalie Charles) begon een strijd om zijn dochter in leven te houden. De publieke opinie keerde zich tegen hem en dacht dat hij zichzelf wil verrijken met het ingezamelde geld. En net dat laatste beeld blijkt nog verrassend sterk te leven. “Ik werd me daar deze week van bewust. Tijdens een avant-premiere in Sint-Niklaas vertelden verschillende mensen dat ze zich een oplichter herinnerden, een charlatan op de kap van zijn ziek kind. Ik schrok enorm dat juist dàt beeld bleef hangen. Maar na de film zijn mensen daar beschaamd om”, stelde Jan Verheyen vast.

Een deel van de cast van  was ook aanwezig op de première: Ellen Verest, Tom Dingenen, Kristof Goffin, Kim Van Oncen en Yemi Oduwale. 

Een deel van de cast van was ook aanwezig op de première: Ellen Verest, Tom Dingenen, Kristof Goffin, Kim Van Oncen en Yemi Oduwale. ©  jhs

Intussen zijn zowel Sandra als haar vader William overleden. Moeder Olga was discreet aanwezig in de zaal. “Dit is waargebeurd, dus we dragen een verantwoordelijkheid voor deze beschadigde mensen. We willen eerherstel voor de familie, zonder er heiligen van te maken. Kort voor zijn dood heeft William de film nog gezien. Ik wil niet melig doen, maar het is belangrijk dat William nog kon zien dat we zíjn verhaal gingen vertellen.”

Echtgenote Chindy Wysmantel en zoon Joshua Dean kwamen hoofdrolspeler Sven De Ridder steunen op de première. 

Echtgenote Chindy Wysmantel en zoon Joshua Dean kwamen hoofdrolspeler Sven De Ridder steunen op de première. © jhs. 

Net voor de Belgische première viel Red Sandra al in de festivalprijzen, onder meer voor hoofdrolspeler Sven De Ridder als beste acteur. “Dat is echt zot! Ik hoop dat de buitenlandse bijval Vlaanderen ertoe aanzet om zeker naar de film te komen kijken”, reageerde Sven De Ridder, zichtbaar fier op de film.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Exclusieve artikels voor abonnees