©  Patrick De Roo

ANALYSE. Meer dan een tandje bijsteken om kaduke Antwerpse voetpaden en straten op te lappen

Antwerpen -

De Antwerpenaar is niet onder de indruk van het onderhoud van de voetpaden en wegen. Dat blijkt uit een peiling van Gazet van Antwerpen. En een flink deel vindt nog steeds dat het allemaal een stuk properder kan op onze straten en pleinen. Een verrassing is dat niet.

Patrick Van de Perre

LEES OOK: Slecht onderhouden voetpaden en wegen blijven Antwerpenaar mateloos ergeren

Je hoeft in Antwerpen echt geen lange wandeling te maken om over een scheve stoeptegel of een verzakt voetpad te struikelen. Hoewel het een grote ergernis is voor veel stedelingen, lijkt het er soms op dat iedereen zich erbij heeft neergelegd dat in Antwerpen fietsen of wandelen een hindernissenparcours is.

Een degelijk onderhoud van het openbaar domein is nochtans een kerntaak van een stedelijke overheid, en waar ze niet bevoegd zijn van een andere wegbeheerder zoals de Vlaamse overheid. Het gebrek aan onderhoud is niet nieuw. Niet alleen dit, maar ook vorige stadsbesturen schoten keer op keer tekort.

Een stad waar inwoners en bezoekers niet op een veilige comfortabele manier van de ene straat in de andere kunnen lopen verliest veel haar charme. Nieuwe musea openen en wijken die tot voor kort niet echt je dat waren herwaarderen is een goede zaak. Maar alleen als je er ook veilig naartoe kan gaan.

Achterstand is groot

Hoopgevend is dat de bevoegde schepen Claude Marinower aan een beleidsplan werkt dat er op korte termijn voor moet zorgen dat in ieder geval een aantal straten beter toegankelijk wordt. Hopelijk is daarvoor ook voldoende budget voorzien, want de achterstand in onderhoud is groot.

En dan is er ook nog de properheid van het Antwerps openbaar domein. Ook dat kan beter. Daar ligt de verantwoordelijkheid vooral bij de burger zelf. Als er geen zwerfvuil of andere troep wordt achtergelaten, hoeft die ook niet weggehaald te worden.

Het mag gezegd zijn. De stadsbesturen van de jongste twintig jaar doen behoorlijke inspanningen om de stad proper te houden. Maar soms is het helaas dweilen met de kraan open. En tot slot nog even dit; voer nu eindelijk dat statiegeld op drankverpakkingen in. Het zal de stad alleen maar ten goede komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER GVA-peiling 2021