Jinnih Beels doet gooi naar overwinning in ‘BV Darts’: “Ik dacht eerst dat het een grap was”

Antwerpen -

Jinnih Beels (Vooruit) treedt vandaag (donderdag 4 november) in de voetsporen van onze Belgische dartstrots Dimitri Van den Bergh. De Antwerpse schepen maakt haar opwachting in BV Darts op VTM2 waar negen bekende Vlamingen strijden voor de overwinning. Een eitje, zou je denken, met haar ervaring op de schietstand bij de politie. “Een fabeltje”, tempert Beels de verwachtingen.

Jan Stassijns

Het dartsbord op het kabinet van Jinnih Beels, vlak bij de Antwerpse Grote Markt, heeft het zwaar te verduren gehad de afgelopen weken. Met zichtbare trots toont de schepen van Onderwijs en Jeugd dan ook het gehavende bord dat tegenover haar bureau staat opgesteld. “Niet mis, he”, zegt ze met een brede lach op haar gezicht. “Maar ik moet eerlijk bekennen dat mijn kabinetsmedewerkers er ook een groot aandeel in hebben gehad. En ook met het schepencollege hebben we wel wat afgedart.

Het Antwerpse schepencollege, en dan vooral burgemeester Bart De Wever, is onder de indruk van de dartkunsten van Jinnih Beels (Vooruit) 

Het Antwerpse schepencollege, en dan vooral burgemeester Bart De Wever, is onder de indruk van de dartkunsten van Jinnih Beels (Vooruit) ©   DPG Media

Ook thuis heeft Beels een dartsbord staan. “Eerst binnen, tot mijn man de putjes in de vloer had opgemerkt. Toen ben ik buiten gevlogen, naar de stenen ondergrond op het terras”, lacht ze.

Intussen is haar vizier afgesteld op het bord, en niet meer eronder. Gelukkig maar, want er staat veel op het spel. Vanaf 4 november neemt Jinnih Beels, alias G.I. Jinnih, het op tegen acht bekende Vlamingen in het nieuwe programma BV Darts op VTM2. Ze krijgt er het gezelschap van Andy Peelman, Kamal Kharmach, Olivier Deschacht, Kenji Gooris, Thibault Christiaensen, Hannelore Simoens, Vincent Fierens en Celine Van Ouytsel.

 

 ©  RR

Beels vertelt met een groot enthousiasme over haar eerste kennismaking met darts, een sport waar ze totaal geen affiniteit mee had. “Toen ik de vraag kreeg om mee te doen, dacht ik dat het een grap was. Wat voor een saai tijdverdrijf is dat ook, was mijn idee. Maar ik ben intussen helemaal bijgedraaid.”

“Het is echt plezant, al heb ik het wel onderschat, vooral mentaal. De focus die je aan de dag moet leggen, is bijzonder zwaar. En tegelijkertijd moet je kunnen vooruitdenken en tellen. Veel tellen, want het is niet zomaar pijlen gooien. Je moet via een dubbel (de buitenste rand op het bord, red.) uitgooien om te winnen. Voor een schepen van Onderwijs mag hoofdrekenen toch geen probleem zijn, zeiden ze dan. Wel, ik heb me dat toch opnieuw moeten aanleren.”

Maar het voornaamste blijft: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. “Al was het erg moeilijk om te combineren met mijn job”, zegt de schepen. “Als ik een kwartier pijltjes had gegooid, dacht ik dat ik goed gewerkt had. Tot mijn coach, Kim Huybrechts (een Antwerpse prof die heel wat kampioenschappen won, red.) zei dat hij zes tot acht uur traint, per dag. Toen ben ik echt in gang geschoten. Ik heb het onder de knie, maar er is nog veel werk aan (lacht).”

 

 ©  JHS

Veel bekende darters hebben een bijnaam. Voor Beels lag die voor de hand: G.I. Jinnih. “Die bijnaam heb ik gekregen tijdens mijn opleiding op de nationale school voor officieren”, zegt ze. “Dat ik door al die uren op de schietstand bij de politie een streepje voor heb op de rest, dat is een fabeltje. Het enige wat het mij heeft opgeleverd is een aparte houding, met mijn andere hand op de rug.”

En of G.I. Jinnih bang was van de concurrentie? “Nee, ik ben niet iemand die schrik heeft.”

Benieuwd wat dat gaat geven, vanaf 4 november elke donderdag op VTM2.

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio