Danielle Chevalier, Sophie Leroy en Steve Leung. 

Danielle Chevalier, Sophie Leroy en Steve Leung. © Jan Van der Perre

Kenners verkennen skatelandschap in Antwerpen: “Een skatepark is niet voldoende”

Twee kenners, Steve Leung en Danielle Chevalier, trokken donderdag door de stad om het Antwerpse skatelandschap te verkennen. Leung is advocaat, skater en voorzitter van de vzw KNS Skateboarding. Chevalier is onderzoekster rond Skatebaan Zeeburgereiland in Amsterdam, het grootste skatepark van Nederland. De twee gingen in gesprek over een skatevriendelijk stadsbeleid.

Saar Van Olmen

LEES OOK: Skaters protesteren tegen Antwerps beleid: “Skaten is geen misdaad”

Op 8 september kreeg de Antwerpse skatecommunity te horen dat ze niet mogen skaten op de Scheldekaaien. Op het Theaterplein geldt ook een verbod tussen 22u en 8u. De skaters zien geen probleem met het Theaterplein, maar vinden het jammer dat op de Scheldekaaien hun ding niet meer mogen doen.

Daarom wil vzw KNS Skateboarding graag een oplossing zoeken voor het probleem. Met verschillende acties zoals de Skate De Stad-avonden hopen ze in dialoog te gaan met kenners. Ook donderdag was er zo’n avond in de Stadswaag met internationale gasten die kwamen vertellen over skaten in hun stad. Leung wilde Chevalier op voorhand al inlichten over de situatie in Antwerpen.

Geluidsmetingen en een alcoholverbod

Volgens Leung zijn de meeste klachten over de skaters er tijdens de coronacrisis gekomen. “Daarom kozen we ervoor om enkele maatregelen in te voeren zodat de skaters de spots zouden respecteren. We vroegen hen om geen zwerfvuil achter te laten en stil te zijn na 22u.” “In Amsterdam waren die klachten over geluidsoverlast er ook”, zegt Chevalier. “Maar daar werden de percepties van de bewoners geobjectiveerd door geluidsmetingen te doen.”

Om echt een skatevriendelijk beleid te bereiken, vraagt Leung dat er bij het inrichten van het openbaar domein rekening wordt gehouden met skaters, zodat er plaatsen voor hen voorzien worden en dat die dan ook worden onderhouden. “Een skatepark is niet voldoende,” zegt hij. “Daar skate je namelijk helemaal anders dan in de stad.” Hij vraagt ook om skaten niet telkens te associëren met overlast, onveiligheid en vandalisme. “Het is een activiteit voor de jeugd en een creatieve outlet.”

“Tijdens de coronacrisis kwamen er dronken mensen langs waar ook de skaters slachtoffer van waren”, zegt Leung. Chevalier stelt zich dan de vraag of een alcoholverbod op openbare plaatsen niet ter sprake kan worden gebracht, zoals het verbod op het gebruik van soft drugs op openbare plaatsen in Amsterdam.

Lessen trekken uit Kopenhagen

“We kunnen volgens mij veel lessen trekken uit steden als Kopenhagen,” zegt Leung. “Daar maken de skaters echt deel uit van de stad en gaat het stadsbeleid met hen in overleg over hoe ze het openbaar domein kunnen aanleggen. Met een skate-ambtenaar zoals in Malmö in Zweden, zouden we bijvoorbeeld op voorhand kunnen afspreken om ijzeren latjes op stenen trappen aan te leggen, zodat de steen niet beschadigd wordt.”

“Zelfs in de corona-app van Nederland wordt er rekening gehouden met skaters. Zo komt er onder je QR-code eerst een fietser en daarna een skater voorbij”, zegt Chevalier. Leung hoopt dat Antwerpen in de toekomst skaters meer gaat integreren.

Skate conferentie 

Skate conferentie 

Steve Leung toont met plezier enkele trucjes. 

Steve Leung toont met plezier enkele trucjes. © Jan Van der Perre

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio