Chauvinistische Wijnegemnaren Marcella en Monique trotseerden storm en regen.  

Chauvinistische Wijnegemnaren Marcella en Monique trotseerden storm en regen.  © JAA

Drache nationale pretbederver op eerste Wijnegemse feestdag

Wijnegem -

Zo’n driehonderd inwoners lieten zich donderdag niet afschrikken door storm Aurore om deel te nemen aan de eerste allereerste viering van Wijnegemdag. De pas gerestaureerde Jan Vlemincktoren deed voor de gelegenheid dienst als radiostudio, al mocht je niet verder dan één kilometer van het monument verwijderd zijn om presentatoren Ivan Pecnick, Evert Venema en hun vele gasten te kunnen beluisteren.

Jan Auman

Een lokale feestdag ophangen aan je eigen ‘iconische’ postcode 2110. Het blijf een leuk idee, maar wellicht zal burgemeester Leen Wouters (N-VA) zich intussen ook wel beklagen dat haar mooie dorp destijds niet pakweg 2106 toebedeeld kreeg van de opper-postbeambten. Tot overmaat van ramp en naar het voorbeeld van de echte Nationale Feestdag was de drache national ook van de partij. Erger nog.

“We hebben het park maar net voor aanvang van de feestelijkheden veilig en open kunnen verklaren”, moest ook de mee organiserende nieuwe schepen Juul Liekens (N-VA) even bekomen van de stormachtige start van de feestdag. Al maar goed dat de voor liefst drie miljoen euro in ere herstelde Vlemincktoren gespaard bleef van schade. Dat had pas een anticlimax geweest.

Leo Spaepen kent de Jan Vlemincktoren van binnen en van buiten. Hij leidde tientallen geïnteresseerde Wijnegemnaren rond in het monument.

Leo Spaepen kent de Jan Vlemincktoren van binnen en van buiten. Hij leidde tientallen geïnteresseerde Wijnegemnaren rond in het monument. © JAA

Chauvinisten

Van de aangekondigde foodtrucks was niet veel te bespeuren. Drankjes konden buiten genuttigd worden onder een net niet wegwaaiend zomertentje. Maar ondanks al die forse tegenwind, maakten de lokale ambtenaren en vele vrijwilligers er het beste van. En dat kon op bijval rekenen van wie wel mee kwam ‘vieren’, zoals de bijna-buren Marcella Van Dijck en Monique Willems uit de Beukenlaan; echte chauvinisten.

“Ik ben blij en trots nu ik die prachtige Vlemincktoren eindelijk eens helemaal heb kunnen bewonderen. En dankzij de gidsen van de heemkundige kring heb ik vandaag ook heel wat bijgeleerd. Die 2110-dag mag van mij ieder jaar georganiseerd worden”, aldus Marcella. Als je 48 jaar in de kanaalgemeente woont, heb je recht van spreken.

2110FM

Binnen, in de ruimste torenkamer, ontvingen Ivan Pecnik en Evert Venema (Radio 1) intussen aan de lopende band gasten om de verschillende facetten van het bescheiden Wijnegem te bespreken op ééndagsradio 2110FM. De redactie had zich goed voorbereid. Zelfs uw eigen GVA-reporter mocht aanschuiven bij de presentatoren. Die wisten zich technisch goed omringd door Jos Dufraing en Peter Van der Auwera, die beiden ook al vele jaren vrijwillig meewerken achter de schermen van gemeenschapscentrum ’t Gasthuis.

Pecnik, eigenlijk meer acteur dan radioman en geen inwoner van Wijnegem, genoot zichtbaar van de veelzijdigheid en gemoedelijkheid die de gemeente die door de gesprekken heen goed tot uiting kwamen. Onder de vele praatgasten hoorden we de bewoners van de parkvilla (Lichtbron) , doedelzakspelers, voorzitters van adviesraden en natuurlijk mocht ook de nieuwe burgemeester niet ontbreken.

Acteur Ivan Pecnik, één van de ‘hosts’ van Radio 2110 FM.

Acteur Ivan Pecnik, één van de ‘hosts’ van Radio 2110 FM. © JAA

Brug

Luk Logist, medezaakvoerder van tuinaanlegbedrijf Avantgarden en eigenlijk de nieuwe ‘huisbaas’, werd ook geïnterviewd. Hij vertelde op de zeer lokale radio dat hij de doorgaans afgesloten Vlemincktoren acht jaar per jaar zal openstellen voor het publiek en dat de brug van waarop je het beste uitzicht zal hebben op de toren, begin volgende week gebouwd wordt en twee weken later in gebruik zal zijn.

Juul Liekens spreekt alleszins van een geslaagde 2110-dag. Voor de volgende editie denkt hij aan het naar Wijnegemse normen immense Markplein als feestlocatie. (jaa 

Het beeld van 2110 Dag 2021: een wat verlaten binnenplein van de Vlemincktoren.

Het beeld van 2110 Dag 2021: een wat verlaten binnenplein van de Vlemincktoren. © JAA

De technici van Radio 2110FM: waaronder Jos Dufraing en Peter Van der Auwera (rechts)

De technici van Radio 2110FM: waaronder Jos Dufraing en Peter Van der Auwera (rechts) © JAA

Een enthousiaste Leen Mertens, zoon Vic, dochter Stien en vriendinnetje Elise. “Wij genieten hoor: van de dag en de pompoensoep.”

Een enthousiaste Leen Mertens, zoon Vic, dochter Stien en vriendinnetje Elise. “Wij genieten hoor: van de dag en de pompoensoep.” © JAA

Doedelzakspeler Jos Smets speelde live binnen en buiten.

Doedelzakspeler Jos Smets speelde live binnen en buiten. © JAA

In de hoofdrol op de eerste Wijnegemdag: de gerestaureerde Jan Vlemincktoren, die nu ook van zijn laatste stellingen verlost is.

In de hoofdrol op de eerste Wijnegemdag: de gerestaureerde Jan Vlemincktoren, die nu ook van zijn laatste stellingen verlost is. © JAA

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio