Ingrid Pichal en dochter Lisa Meeussen. Dit jaar liggen er veel bodybags met bloed in de tuin. 

Ingrid Pichal en dochter Lisa Meeussen. Dit jaar liggen er veel bodybags met bloed in de tuin. ©  koen fasseur

Halloweenversierders: wat drijft hen?

“Sommigen vinden zo’n bebloede bodybag erover, maar ik ken mensen die spin griezeliger vinden”

Schoten, Stabroek, Zandhoven -

De gemeente Zandhoven moedigt inwoners aan om zich compleet te laten gaan met pompoenen en spoken. Er worden zelfs prijzen uitgereikt aan de griezeligste huizen. Halloweenversierders, wat drijft hen?, zou Paul Jambers vragen. En hoe moeilijk is het om af te kicken van de doodskisten als je door een verhuis je hobby niet meer kan beoefenen?

Kristin Matthyssen

Schoten, en zeker de wijk Geuzenvelden, heeft een rijke Halloweentraditie. Ingrid Pichal (55) is voorzitster van het wijkcomité. Op 30 oktober om 20u is er zombiewalk door de wijk met griezelhapjes en -drankjes. ’s Namiddags kunnen de kinderen naar een griezelverhaaltje komen luisteren in ’t Geuzenhofke in de Akkerlaan. Als voorzitster van het wijkcomité moet Ingrid het goeie voorbeeld geven. In haar voortuin liggen voor het eerst dit jaar bodybags met bloed.

“Sommige mensen, zoals mijn moeder, vinden zo’n lijkzakken er los over. Maar kinderen hebben vaak meer schrik van een spin dan van een lijk. Vorig jaar hadden we een Sneeuwwitje als geraamte in een glazen kist. We proberen het voor iedereen gezellig en leuk te houden. Wist je dat hier soms kinderen aanbellen om te vragen of we hen nog eens bang willen maken. We hebben dit jaar ook een beamer aangeschaft om projecties te doen achter het raam. Sinds een week zie ik weer auto’s stapvoets door de straat rijden om de eerste creaties in de wijk te komen spotten.”

Ingrids dochter Lisa Meeussen is al even Halloweengek. Zij kan prima nepbloed maken en grimeren. “Wie wie heeft aangestoken met de microbe weet ik niet, maar ik herinner me hoe Lisa nog heel jong was toen ze de tekenfilmpjes van Tom & Jerry plots iets voor kleine kinderen vond en op Buffy the Vampire Slayer overschakelde.”

Ingrid Pichal kleedt de heks.  

Ingrid Pichal kleedt de heks.  ©  koen fasseur

Lisa en haar moeder Ingrid zijn allebei Halloweengek. 

Lisa en haar moeder Ingrid zijn allebei Halloweengek. ©  koen fasseur

Grootste Halloweenfan van polder

Daniel Janssens (52), de grootste Halloweenfreak van de polder, zorgde jarenlang voor pure horror voor zijn huis aan de Putsebaan in Zandvliet. Ooit reed zelf een ‘zatlap’ per fiets in een van Daniels lijkkisten. “Dat was toen ik er nog geen blacklights in gemaakt had”, zegt hij. Als we nu naar de Putsebaan rijden, is de stoep akelig leeg. Een buurman vertelt dat Daniel en zijn vader Frans (70) naar een serviceflat in WZC Aalmoezenier Cuypers in Stabroek zijn verhuisd. Blijkt dat het woonzorgcentrum even overwogen heeft om Daniel daar de lounge te laten decoreren, maar ze hadden schrik dat het té griezelig zou worden. Als we Daniel en Frans in hun serviceflat bezoeken, is er zelfs binnen niks versierd. “Alleen mijn vijf doodskoppen staan hier, maar die staan het hele jaar. Bij onze verhuis 3,5 jaar geleden zijn al mijn lijkkisten en zombies naar het containerpark afgevoerd.” Als Daniel het vertelt, schieten de tranen in pa Frans’ ogen.

Daniel Janssens, de grootste Halloweenfreak van de polder, woont nu in een serviceflat en moet zich inhouden.  

Daniel Janssens, de grootste Halloweenfreak van de polder, woont nu in een serviceflat en moet zich inhouden.  ©  kristin matthyssen

“Zelfs een spinnenkop op de deur hangen mag niet, omdat hier vooral oude mensen wonen. De bewoners met een zwak hart zouden zich kunnen doodschrikken. Ik snap dat volledig”, zegt Daniel. “De kinderen in Zandvliet zullen mijn versiering ook wel missen. Gelukkig kan ik mijn creatief ei nu kwijt in mijn eigen tekenatelier dat ik hier kreeg. Het veldrijden op tv is nu een uitlaatklep. Ik sta op een lijst voor een sociale woning in Berendrecht. Mocht dat lukken, dan ga ik daar opnieuw mijn huis versieren.”

Daniel Janssens en zijn vader Frans. 

Daniel Janssens en zijn vader Frans. ©  kma

Een tekening die Daniel van het gansrijden in Zandvliet maakte. 

Een tekening die Daniel van het gansrijden in Zandvliet maakte. ©  kma

Een portret dat Daniel van zijn vader Frans maakte. 

Een portret dat Daniel van zijn vader Frans maakte. ©  kma

Laureaat maakt spookhuis

In Zandhoven mogen inwoners een foto van hun versierde huis voor 7 november doormailen naar communicatie@zandhoven.be. Vorig jaar deed de gemeente de eerste keer een Halloweenwedstrijd om de coronasaaiheid te doorbreken en wandelaars onderweg wat afleiding te bieden. Door het succes wordt die wedstrijd nu herhaald. Dave Adriaensen uit De Linden in Zandhoven werd toen laureaat. Dit jaar heeft zijn moeder Aline Autrique het iets bescheidener aangepakt, met wat pompoenen, griezels en een zerk. Komt omdat Dave zelf het weekend van 30 tot en met 1 november en ook het daaropvolgend weekend zijn huis in de Bosdreef 12 in Pulle helemaal als spookhuis gaat aankleden. Iedereen kan er dan komen bibberen tussen 19.30u en 22u. “Het huis moet toch afgebroken worden”, zegt Aline. Alle details over het Pulse spookhuis staan binnenkort op de facebookpagina van D-Fest.

Aline Autrique in heksenjurk aan De Linden in Zandhoven. De griezeligst versierde huizen kunnen een prijs winnen van de gemeente. 

Aline Autrique in heksenjurk aan De Linden in Zandhoven. De griezeligst versierde huizen kunnen een prijs winnen van de gemeente. ©  kma

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio