© atv

Koen Wauters zingt liedje voor verongelukte Loes (7): “Geen seconde getwijfeld”

Schoten -

Hoog bezoek donderdag in de piepkleine Sputnik Studio van Joes Brands in Schoten. Koen Wauters kwam er De Eenhoorn inzingen. De BV had voor de gelegenheid een straf koor aan zijn zijde. De klasgenootjes van het verongelukte meisje die Loes nu al meer dan een half schooljaar moeten missen in de Burgemeester Marnixschool namen met hart en ziel het refrein voor hun rekening.

André De Laat, papa van Loes, staat dichtbij de verwezenlijking van zijn wensdroom om een hele cd op te nemen ter ere van zijn dochtertje. Een troostplaat. Een manier om als muzikant het drama te verwerken, maar ook de mensen te danken die meeleven met hem, zijn echtgenote Nathalie en hun andere kinderen Ella (8) en Lenn (4).

“Maandagochtend zijn we gestart en tegen vrijdagavond 19 uur moet alles erop staan”, vertelt André, die alles zelf coördineert. “Mede dankzij het geduld en professionalisme van Joes loopt het uitstekend. Onder meer Jean Bosco Safari en Dennis Meentz, de in Zweden wonende drummer en peter van Loesje, zijn al langs geweest naast heel wat andere muzikanten en artiesten.”

André de Laat is erg blij met het engagement van Koen Wauters en alle andere artiesten die meewerken aan ‘Voor Loes’.

André de Laat is erg blij met het engagement van Koen Wauters en alle andere artiesten die meewerken aan ‘Voor Loes’. © koen fasseur

Donderdag was een bijzondere dag want dat werden de laatste opnames gemaakt voor wat nu al het bekendste nummer van de plaat is: De Eenhoorn. “Ruth Beeckmans, een fantastische collega die net als Loes ook van Schoten afkomstig is, vroeg me tijdens de opnames van het VTM-programma Snackmasters of ik niet wilde meezingen op dat liedje”, vertelt Koen terwijl hij tijdens een pauze net als zijn jonge koorleden van een lekijsje geniet.

“Ik wist meteen waarover ze het had. Ook ik had het tragisch verhaal over het verkeersongeval gelezen in de krant en was ontroerd geraakt door de mooie symboliek van de eenhoorn. Ook mijn kinderen hadden een favoriete knuffel toen ze klein waren. Ik heb dan ook geen seconde getwijfeld om deze namiddag mee te komen opnemen.”

Naast Ruth en Loes is er nog een andere reden waarom Koen Wauters donderdag in de wijk Bloemendaal in Schoten was. “Ook Maxim, zoon van Pascal Ferryn, mijn vaste copiloot tijdens rallywedstrijden, is vijf jaar geleden verongelukt”, vertelt de artiest. “Dat gebeurde weliswaar in heel andere omstandigheden, maar het is iets waar we het onderling nog vaak over hebben. Ik ben zelf trouwens heel wat voorzichtiger geworden op de weg dan vroeger. In races durf ik het gaspedaal dan wel hard induwen, op de rijweg hou ik me steevast aan alle snelheids- en verkeersregels. Dat was vroeger wel eens anders moet ik toegeven, met enkele ingetrokken rijbewijzen tot gevolg.”

Niet bekend bij de kinderen

Er waren niet veel kinderen van groep 5, de klas van de BMS waarin normaal ook Loes dit schooljaar gezeten zou hebben, die Koen Wauters kenden. “Zijn gezicht komt me wel bekend voor van televisie, maar ik weet goed niet waarvan”, zegt een meisje eerlijk. Rik (7) kon ook geen hit van Clouseau opnoemen, maar had van zijn ouders wel een oude lp meegekregen van Koens band om te laten signeren. De allereerste nog wel: Hoezo uit 1990.

Rik duwt Koen Wauters een oude lp van Clouseau in handen. “Wil je die tekenen voor mijn mama en papa aub?” André de Laat kijkt geamuseerd toe.

Rik duwt Koen Wauters een oude lp van Clouseau in handen. “Wil je die tekenen voor mijn mama en papa aub?” André de Laat kijkt geamuseerd toe. © koen fasseur

De kinderen werden in groepjes van zes de studio binnengelaten om met hun ontroerende stemmetjes het refrein in te zingen over dat paard met een hoorn op z’n hoofd, het beeld voor Loesjes vlam die nooit meer zal doven. “Mooie tekst van Jean Bosco Safari, die zelf een straffe warme artiest is trouwens”, spreekt Wauters zijn waardering uit voor het liedje waarop ook zijn stem te horen is, naast die van de schrijver zelf, Ruth Beeckmans en Marijn Devalck, die vrijdag in de studio verwacht wordt.

Niet alle kinderen van groep 5 waren in de studio donderdag. “De meesten keken hier erg naar uit, maar voor sommigen ligt de confrontatie met de dood van Loesje toch te gevoelig. Daarvoor tonen we uiteraard begrip. In overleg met hun ouders zijn zij niet meegekomen”, vertelt Miranda, één van de juffen die de kinderen begeleidden tijdens hun uitstap naar de studio.

Presentatie op 18 december

Nathalie, mama van Loesje, speelde vroeger aardig contrabas. “Maar lang niet goed genoeg om mee te spelen op deze plaat”, zegt ze. “Ik help mee waar ik kan. André speelt zelf zijn geliefde saxofoon, maar zal ook enkele nummers inzingen, alleen zelfs. Dat worden volgens mij de moeilijkste momenten voor hem.

Ruth Beeckmans kwam meezingen en zorgde ook voor de vrolijke noot bij de BMS-leerlingen. Als Schotense moest zij niet ver rijden naar Bloemendaal, waar zich de Sputnik Studio bevindt.

Ruth Beeckmans kwam meezingen en zorgde ook voor de vrolijke noot bij de BMS-leerlingen. Als Schotense moest zij niet ver rijden naar Bloemendaal, waar zich de Sputnik Studio bevindt. © koen fasseur

De presentatie van ‘Voor Loes’, die overigens gratis gereserveerd kan worden via de website, is voorzien op 18 december in De Kaekelaar. Daarbij zal een selectie van de meewerkende artiesten alle nummers live brengen tijdens twee live concerten. De hele operatie wordt gefinancierd dankzij de crowdfunding die André kort na de dood van Loesje lanceerde en waarmee hij 13.500 euro ophaalde.

“We zijn van plan om met het overblijvend budget een lokaal goed doel te steunen. Ook dat maken we op 18 december bekend. De concerten zullen ook te bekijken zijn via livestream”, aldus André de Laat.” (jaa )

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio