Alle kinderen tussen 6 en 12 jaar ondergaan zaterdag een PCR-test. De schrik zit er goed in in Wommelgem.  

Alle kinderen tussen 6 en 12 jaar ondergaan zaterdag een PCR-test. De schrik zit er goed in in Wommelgem.  © RR

Onrust na corona-opstoot in Wommelgem: alle 500 lagereschoolkinderen ondergaan PCR-test

Wommelgem -

Alle vijfhonderd Wommelgemse kinderen tussen 6 en 12 jaar oud worden zaterdag getest op corona. Aan de schoolpoort geldt opnieuw mondmaskerplicht. Burgemeester Frank Gys (N-VA) neemt drastische maatregelen na een opstoot van corona in basisschool De Boomgaard, die tot na de herfstvakantie gesloten blijft.

Jan Auman

Paniek bij de directie van GO!-basisschool De Boomgaard toen de voorbije dagen bleek dat 25 kinderen uit verschillende klassen positief hadden getest op corona. Volgens CLB zat er door die clusterbesmetting niks anders op dan de school donderdagochtend voorlopig te sluiten.

De Boomgaard blijft dicht tot na de herfstvakantie, in de hoop dat het virus dan teruggedrongen is.

De Boomgaard blijft dicht tot na de herfstvakantie, in de hoop dat het virus dan teruggedrongen is. © ATV

Burgemeester Frank Gys, verontrust door dit feit en door de steile klim van Wommelgem in de hitparade van meest besmette gemeenten, riep donderdagmiddag een crisisvergadering bijeen.

“Naast de CLB’s namen hieraan ook de eerstelijnszone Antwerpen Oost, artsen van het Agentschap Zorg en Gezondheid, een kabinetslid van gouverneur Cathy Berx en alle lokale schoolbesturen deel”, aldus Gys. “De toestand is bijzonder ernstig en willen we de herfstvakantie redden voor de gezinnen en de scholen tot dan maximaal open houden, zijn strenge maatregelen nodig. Daar waren alle deelnemers het over eens. De afgelopen veertien dagen zijn in Wommelgem 55 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het aantal nieuwe besmettingen ligt hiermee op 423 per 100.000 inwoners. Alarmerend hoog.”

Ongeruste ouders

Concreet blijft De Boomgaard, waar zo’n tweehonderd kinderen zijn ingeschreven, alvast tot en met de herfstvakantie gesloten. “De andere drie scholen blijven open, maar er geldt vanaf vrijdag opnieuw mondmaskerplicht in de buurt van elke poort. De politie zal hierop handhaven”, waarschuwt een bezorgde Gys.

“Om de ongerustheid bij vele ouders weg te nemen en onze overstelpte huisartsen te ontlasten, organiseren we nu zaterdag een PCR-test bij alle vijfhonderd kinderen uit onze gemeente in de leeftijdscategorie 6-12 jaar. De ouders krijgen vrijdag een tijdslot zodat er niet te lang moet gewacht worden aan de testbus van het UZA. Zondagavond hopen we alle uitslagen te hebben. Vooruitlopen op eventuele bijkomende maatregelen kan ik nu niet.”

De testbus van het UZA parkeert zaterdag aan het Brieleke.

De testbus van het UZA parkeert zaterdag aan het Brieleke. © JAA

Doucheverbod

De corona-opstoot in Wommelgem leidt ook tot een doucheverbod bij de jeugdteams van de sportclubs. Zangkoor Caloroso en jeugdige muziekensembles mogen niet langer samen repeteren. Buitenschoolse Kinderopvang ‘t Evertje blijft open, maar de kinderen van De Boomgaard zijn daar niet meer welkom. De kinderen van ’t Laar worden opgevangen in hun eigen school. In vrijetijdscentrum Brieleke, de nieuwe stek van ‘t Evertje, is tijdelijk alleen voor kinderen van de Sint-Johannaschool en Het Oogappeltje.