Jan Goossens, directeur van Mamas for Africa, met ultraloper Guy Goossens. 

Jan Goossens, directeur van Mamas for Africa, met ultraloper Guy Goossens. ©  kma

Guy (57) loopt ruim vijf marathons achter elkaar in Mozambique voor Mamas for Africa

Emblem, Ranst -

Guy Goossens (57) uit Emblem vertrekt op 16 november naar Mozambique om daar deel te nemen aan de Ultra Africa Race 2021. Verspreid over vijf opeenvolgende dagen zal Guy er 220 kilometer lopen. Je kan zijn zweet sponsoren ten voordele van Mamas for Africa, een vzw waarvan de directeur ook in Ranst woont, en die Guy - u raadt het - tijdens het trainen tegen het lijf liep.

Kristin Matthyssen

Voorlopig staat Guy als enige Belg op de startlijst met 24 deelnemers. 220 kilometer verspreid over vijf etappes is niet niks, al heeft Guy Goossens nog zwaardere ultramarathons gelopen, zoals The Track (540km) in 2019 in Australië, de Grand Canyon (2015) en de bekende Marathon des Sables (2013). “In Mozambique moeten we ook zo’n vijftig kilometer over het strand lopen, in ongeveer 25 à 30 graden. Je loopt ‘selfsupported’, wat betekent dat je je bevoorrading en slaapzak in een rugzak meedraagt. De organisatie zorgt wel dat we niet onder de blote hemel moeten slapen en er een tentje klaarstaat.”

Om conditie op te bouwen, staat Guy om vijf uur ’s morgens op om te trainen. “Als het regent of koud is, moet je even die klik maken. Maar vanaf ik met mijn loopschoenen buiten stap gaat het vanzelf. Als ultraloper kan je niet gauw ’s middags tussen de pauze trainen. Wij zijn voor een training vaak tweeënhalf uur onderweg. ’s Morgens vroeg, voor de meetings beginnen, is voor mij de beste optie.”

Tijdens een van zijn loopsessies in Ranst liep Guy Goossens Jan Goossens (56) tegen het lijf. Een naamgenoot en bijna-leeftijdsgenoot, maar geen familie. Jan jogt ook, “maar ik ben bijlange niet zo’n atleet als Guy.” De twee raakten aan de praat. Bleek dat Jan directeur is van Mamas for Africa, een vzw die zich inzet voor vrouwen in Oost-Congo die slachtoffer werden van seksueel geweld.

Jan woonde en werkte van 1988 tot 1990 in Congo als verpleegkundige. Tot hij in 1990 om veiligheidsredenen verplicht moest terugkeren. Maar Afrika liet hem niet meer los. Hij was even actief bij Artsen Zonder Vakantie en belandde dan bij Mamas for Africa. “Een vzw, geen gesubsidieerde NGO, die al twintig jaar bestaat. Vanuit onze twee opvanghuizen in Oost-Congo sturen wij elke week ongeveer veertien vrouwen door naar gynaecoloog Denis Mukwege, die in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede won voor de zorg die hij verleent aan vrouwelijke slachtoffers van verkrachting in het oosten van Congo. Het hele traject van consultatie, onderzoek, ingreep tot nazorg kost 400 dollar of zo’n 344 euro. Peanuts hier, maar in Congo onbetaalbaar voor veel gezinnen die van 1 dollar per dag moeten leven. We zetten ook psychologen in voor re-integratie, want sommige mannen verstoten hun vrouw nadat ze verkracht is geworden door milities.”

De Ultra Africa Race van Guy Goossens sluit naadloos aan bij Mamas for Africa. Via Moving Lives, een gebruiksvriendelijk digitaal platform om sportieve uitdagingen aan te gaan en tegelijkertijd fondsen te werven voor het goede doel, kan je Guy sponsoren. Dat de laatste etappe op 25 november exact op de Internationale Dag tegen het Geweld op Vrouwen valt, maakt het verhaal helemaal rond.

Surf naar movinglives.eu, daar op de links campagne naar Mamas for Africa, en dan kom je op Dwars door Afrika met Guy. Daar kun je heel eenvoudig steunen, en meteen zien hoe ver de teller al staat.

https://app.movinglives.eu/nl/campaign/mamas-for-africa-2021

www.mamasforafrica.be

Scan deze QR-code die je meteen doorlinkt naar de pagina Dwars door Afrika met Guy. 

Scan deze QR-code die je meteen doorlinkt naar de pagina Dwars door Afrika met Guy. ©  rr