Schepen Jan Van Otten is trots op zijn burenbemiddelaars Hayet, Annemarie, coördinator Ine, Jakke, Hilde, Jef, Carine, Carl en Roxanne. 

Schepen Jan Van Otten is trots op zijn burenbemiddelaars Hayet, Annemarie, coördinator Ine, Jakke, Hilde, Jef, Carine, Carl en Roxanne. ©  Guy Van Nieuwenhuysen

Burenbemiddelaars ontvangen getuigschrift na vijfdaagse opleiding

Turnhout -

Acht burenbemiddelaars ontvangen een getuigschrift na een intensieve opleiding. “Ze zijn een belangrijke schakel in ons streven naar meer verbondenheid in de stad”, zegt schepen van Preventie Jan Van Otten (Vooruit).

Guy Van Nieuwenhuysen

Burenbemiddelaars zijn vrijwilligers die kunnen worden ingezet bij kleine conflicten tussen buren. Mechelen werkt al tien jaar met buurtbemiddelaars, in Geel worden ze al drie jaar ingezet. Turnhout loopt wat achter. Maar vanaf nu kunnen acht buurtbemiddelaars worden ingezet om relaties te herstellen en wrijvingen tussen buren te vermijden. “Meer verbondenheid in de stad is een streven dat we in het bestuursakkoord hebben geschreven”, zegt Jan Van Otten. “Als mensen meer met elkaar praten, ook als het eens wat minder gaat, vermijden we conflicten die alleen een rechter nog kan beoordelen.”

Jan Van Otten is blij dat die buurtbemiddelaars, die een vijfdaagse, intensieve opleiding hebben gevolgd, nu kunnen worden ingezet. “Nu krijgen ze een gezicht. We kiezen voor vrijwilligers, omdat zij dichter bij de mensen staan dan onder andere de wijkagent.”

Bruggen bouwen

Hayet is een van de buurtbemiddelaars die een getuigschrift mag ontvangen. “Ik ben geboren en getogen in Turnhout en ik wil bruggen bouwen tussen de diverse gemeenschappen”, zegt ze. “Ik vind dat ik daaraan mijn steentje moet bijdragen.”

Ook in het verleden kwamen buren al eens aankloppen bij Hayet om te bemiddelen. “Vaak gaat het om kleine dingen. Een vriendin van me krijgt nieuwe buren. Er wordt een pakje voor die buren geleverd, maar die halen het niet op. De echtgenoot stoort zich aan het pakje in de gang. Zo’n kleine dingen kunnen leiden tot frustraties. Ik ben er dan om het ijs te breken.”

Roxanne is de jongste buurtbemiddelaar. Ze is afkomstig van Mol en woont zelf nog maar kort in Turnhout. “Als buurtbemiddelaar kan ik mijn netwerk vergroten. Ik heb tijdens de opleiding veel geleerd, dat ik ook kan meenemen naar mijn werk bij Decathlon. Luisteren, niet tegenspreken, bijvoorbeeld. Het was ook heel verrijkend voor mezelf.”

Ine Van Gompel coördineert de burenbemiddelaars. “Ik beoordeel of we burenbemiddelaars kunnen inschakelen bij een conflict. Ze treden steeds per twee op. Vaak helpt het als mensen hun probleem eens kunnen ventileren. Als dat lukt, proberen we de partijen samen te brengen.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio